Enrico Letta Foto: Scanpix

Ameerika Ühendriikide ettevõtete valduses on Euroopa Liidu kodanike pangaandmestik ja see haldab üleilmseid makselahendusi, mille tõttu muutub Euroopa Liit üha rohkem USA "finantskolooniaks", leiab endine Itaalia tehnokraadist endine peaminister Enrico Letta.

Letta avaldas käesoleva aasta aprillis mahuka Euroopa Liidu ühisturu uuringu, milles teeb muuhulgas ettepaneku korraldada Euroopa Liidus samasugune majanduspoliitiline õnnetus, nagu kujutab endast Ameerika Ühendriikide inflatsiooni vähendamise seadus. Väidetavalt on Letta aruanne tulevaste Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi majandusteemaliste vaidluste jutupunktide üks olulisemaid allikaid. Teiseks leidis Letta oma ülevaates, et Euroopa Liidu "finantskoloonia" staatust võimendab asjaolu, et liikmesriigid ei soovi anda ära kontrolli oma pangandussektorite üle, vahendab Euractiv

"See on kummaline, seega Euroopa Liidu liikmesriikide vahel käib võidujooks, milline neist suudab oma lipu kõrgemale heisata. Kuid see kõik on rohkem võrreldav oma lipu heiskamisena kui kolooniad," rääkis Letta Brüsseli mõttekoja Bruegel korraldatud kõnekoosolekul.

Tema sõnul päästab Euroopa Liidu USA rahanduskoloonia staatusest vaid liikmesriikide rahandussüsteemide ühendamine. Finantssüsteemi tsentraliseerimine aitab tema sõnul ühtlustada kontrollimehhanisme ja maksustamist ning maandada võimaliku maksejõuetusega kaasnevaid muresid.

Letta sõnul, kes praegu juhib Pariisis asuvat mõttekoda Jacques Delors Institute, toimub suurem osa Euroopa Liidu rahaülekandeid Ameerika Ühendriikide ettevõtete valduses olevate platvormide kaudu. Sedasi koguvad USA ettevõtted nii suuri vahendustasusid kui tohutus koguses andmeid EL inimeste kohta. 

"Andmepõhised USA platvormid on meie andmete omanikud ja meie oleme nende koloonia," väitis Itaalia poliitik.

Pangandusrahvusluse näitena tõi Letta välja hiljutise Saksamaa tõrjuva suhtumise UniCrediti (suur Itaalia pank) Commerzbanki ülevõtupakkumisse.

Toimetas Karol Kallas