Vaade tuulisele Taiwani väinale. Foto: Scanpix

Saksamaa võttis vastu otsuse saata kaks sõjalaeva seilama läbi Taiwani väina, sooritades sedasi manöövri, mida võeti viimati ette 22 aastat tagasi. 

Kavandatav teekond on kasvatanud diplomaatilisi pingeid Pekingi ja Berliini vahel. Reutersi uudisteagentuur kommenteerib, et laevade läbisõit läbi Taiwani väina, mis on geopoliitiliselt tundlik piirkond, on provokatiivne, kuna Taiwani näol on tegemist territooriumiga, mida Peking peab osaks Hiina rahvavabariigist. 

Ajakirja Spiegel viidatud allikatest on selgunud, et Saksamaa teostab operatsiooni ilma Pekingit sellest ametlikult teavitamata, mis rõhutab Berliini seisukohta, et läbisõitu käsitletakse pigem rutiinse mereoperatsioonina kui provokatiivse tegevusena. Saksamaa kaitseministeerium on otsustanud mitte kommenteerida operatsiooni üksikasju, jättes operatsiooni olemuse taotluslikult ähmaseks. 

Manööver kujutab endast haruldast Saksamaa sõjalist aktiivsust strateegiliselt olulises kohas. Viimane Saksa mereväe kohalolek Taiwani väinas toimus rohkem kui kaks aastakümmet tagasi, mis näitab, et sellised manöövrid on Berliini jaoks harvaesinevad.

Toimetas Adrian Bachmann