"Kohtukunstniku" joonistus tunnistust andvast Paul Manafortist. Foto: Scanpix

Sel ajal kui endine USA välisminister Hillary Clinton on tulipunktis osaluse tõttu president Donald Trumpi mustava nn toimiku rahastamises ning Ühendriikide uraani müügi pärast Venemaale, on avalöögi süüdistuste ja arestidega andnud vastasleer.

Nagu vahendab Postimees pealkirja all "Trumpi kampaaniajuht pandi koduaresti", andis USA föderaalkohtunik eile vastava korralduse Trumpi endise kampaaniajuhi Paul Manaforti ja tema pikaajalise äripartneri Rick Gatesi suhtes seoses rahapesu ja riigivastase vandenõuga.

Edasi lugedes selgub siiski, et süüdistustes ei viidata ei Trumpi valimiskampaaniale ega esitata väiteid Kremli ja presidendi nõunike koostööst kallutada 2016. aastal toimunud presidendivalimised Trumpi kasuks.

Uurimiskomisjoni juhi, FBI endise direktori ja erinõuniku Robert Muelleri esitatud süüdistused on ametlikult aga ikkagi "esimesed, mis puudutavad Trumpi lähemaid abisid seoses tema kampaania väidetavate Moskva-sidemete uurimisega."

Mõlemad olevat varjanud miljoneid dollareid, mille teenisid Ukraina endise presidendi Viktor Janukovõtši ja tema Moskva-meelse erakonna heaks töötades.

Väidetavalt nõustas Manafort Janukovõtšit siiski Kremlist kaugenema ja Euroopa Liidule lähenema.

Samal ajal on Valge Maja selgitanud, et Muelleri süüdistustel pole "mingit pistmist presidendi, presidendi kampaania ega kampaaniategevusega."

Vaatlejad on juhatanud tähelepanu ka sellele, et Manaforti süüdistada võimaldanud tegevus Ukrainas ja teistes välisriikides leidis aset tükk aega enne valimiskampaania käivitumist.

Pärast Manaforti võtsid Trumpi kampaania enda juhtida Kellyanne Conway ja Steve Bannon, kelle abiga hilisem võitja taastas oma teravuse, mida Manafort oli osanud taltsutada.