Foto: Hippopx

Google pani kokku "tööriistakasti", mis annab riikide tervishoiuametnikele pildi, kas ja kuidas kodanikud järgivad "sotsiaalse eraldumise" juhiseid.

Internetikoloss käivitas kogukonna liikumisaruande (Community Mobility Report, CMR) nimelise teenuse tulles vastu tervishoiuametnike soovidele, kes saavad anonüümsete koondandmete, nagu neid kasutatakse Google'i kaartide ja sarnastes toodetes, baasil langetada Hiina viirusega võitlemisel kriitilisi otsuseid, kirjutatakse ettevõtte projekti tutvustaval kodulehel.

CMR-ide eesmärgiks on anda ülevaade, kuidas inimesed on koroonaviiruse vastastele algatustele reageerinud. Aruanded näitavad inimeste liikumist ajaliselt ja asukoha järele ning on jagatud erinevatesse kategooriatesse nagu kaubandus ja meelelahutus, apteegid ja pargid, ühistranspordisõlmed ja elamupiirkonnad.

Hetkel on tegemist teenuse "varase versiooniga", ülevaade on antud 131 riigi kohta ja see on ainult inglise keelne. Lähinädalatel lubab ettevõte lisada rohkem piirkondi, funktsioone ja keeli. Teenust tutvustavas blogipostituses lubatakse, et aruannet täiendatakse regulaarselt 48 kuni 72 tunni järel, samas Eesti kohta pärinevad viimased andmed 29. märtsist.

Google kinnitab, et aruanded on kokku pandud rakendades kõige rangemaid privaatsusnõudeid ja -lahendusi ning neist ei ole võimalik välja õngitseda ühtegi infokildu ühegi üksikisiku kohta.

Kasutajad, kes Google'i andmekogumises kaasa lüüa ei soovi, saavad selle oma mobiilseadme asukohaajaloo (location history) seadetest välja lülitada. Samamoodi saab inimene kustutada oma ajajoonelt Google'i poolt varem tema kohta kogutud asukohaajaloo andmed. (Asukohaajalugu on seadmete algseadetes välja lülitatud, kuid selle sisselülitamist pakutakse tihedalt suure hulga Google'i enda ja teiste ettevõtete teenuste juures.)

Kogukonna liikumisaruanded on kättesaadavad nii kaua kui hiina viiruse pandeemiaga pole ühele poolse saadud.

Märtsis kirjutas Wall Street Journal (WSJ), et ettevõtted Palantir (üks müstilisemaid riikide valitsusi ja julgeolekuasutusi teenindav Silicon Valley suurandmete käitlemisettevõte) ja Google abistavad tervishoiuagentuure viiruse leviku kaardistamisel asukoha määramise tehnoloogiaga.

Palantir ja Google aitavad valitsusel määrata inimeste asukohta nii nende telefonide kui näotuvastustehnoloogia abil, mille abil saab näiteks tuvastada koroonaviirusesse nakatunud inimeste varasemaid kontakte.

Washington Post küsitles hulka tehnoloogiaeksperte, mida need sellisest massjälgimisest arvasid ja nende arvamused läksid lahku. Ühed arvasid, et sellised karmi jälgmissüsteeme nagu neid kasutavad Hiina, Lõuna-Korea ja Iisrael, kasutada ei tohiks, kuid teiste sõnul pole muud moodi võimalik pandeemiat kontrolli alla saada.

Eesti inimeste pandeemiaja liikumisaruandega saab tutvuda siin. Kaubanduse ja meelelahutuskohtade külastatavus on pandeemia ajal langenud 60%, toidupoode ja apteeke on külastataud 28% ja ühistranpspordisõlmi 51 protsenti vähem inimesi.

Toimetas Karol Kallas