Itaalia keelab laboriliha, et kaitsta nii inimeste tervist kui ka riigi enda traditsioonilist toidutootmist.
„Itaalia on esimene riik, kes ütleb ei sünteetilisele toidule. See ei paranda tervist ega taga kvaliteeti. See ei paku kaitset meie kultuurile ja traditsioonidele," vahendab ERR Itaalia põllumajadusministri Francesco Lollobrigida sõnu.
Maailmas on juba väga palju ettevõtteid, mis tegelevad sünteetiliste lihatoodete arendamisega. USA toidu- ja ravimiamet kuulutas hiljuti Californias asuva firma laboris toodetud „kanaliha" söömiskõlblikuks.
Itaalia parempoolne valitsus tahab kaitsta Itaalia traditsioonilist toitu, lisaks on soov saada Itaalia köök UNESCO maailmapärandi nimekirja.
Trento ülikooli bioloog Luciano Conti sõnul aga on sünteetilise toidu kasutuselevõtt hädavajalik, kuna traditsiooniline loomakasvatus paiskab õhku suurtes kogustes kasvuhoonegaase ja nõuab palju vett. „Kuna rahvaarv maailmas kasvab, vajame juurde toitu. Peame selle nõudluse rahuldama nii, et ei kahekordista loomakasvatust," märkis Conti.
Contile oponeerib Itaalia põllumajanduse lobirühma Coldiretti juht Ettore Prandini, kelle sõnul on laboriliha inimese tervisele kahjulik. Ühtlasi mainis ta, et laboriliha sünteesimise „uurimist rahastavad sotsiaalmeediaga seotud rahvusvahelised firmad".
„Kui nad kontrollivad ka toitu, siis on see esimene kord ajaloos, kui meil on tõesti valitsustest võimsamad ettevõtted," ütles Prandini.
Toimetas René Allik