Pavel Durov. Foto: Scanpix

Prantsusmaa võimud algatasid Telegrami juhi ja omaniku Pavel Durovi suhtes ametliku uurimise ja lasid ta 28. augustil viie miljoni eurose kautsjoni vastu vabadusse.

Durov ei tohi uurimise ajal Prantsusmaalt lahkuda ja ta peab käima kaks korda nädalas end politseile näitamas, vahendab Reuters.

Väidetavalt kutsus Durovi 24. augustiks Prantsusmaale õhtusöögile tema isiklik tuttav Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Pariisi lähistel asuvale lennuväljale jõudes ta arreteeriti. Tänu Macroni sekkumisele sai Durov erandkorras 2021. aastal Prantsusmaa kodakondsuse klausli alusel, mis eeldab "teeneid Prantsusmaa mõjukuse suurendamise vallas". 

Prantsusmaa prokurörid süüdistavad Durovi: 

  • Telegrami platvormi kaudu ebaseaduslike tehingute lubamises (kaasosaluses), 
  • ta ei anna Prantsusmaa võimudele teavet kasutajate kohta, 
  • Telegram levitab ja müüb lapspornot, 
  • seda teevad organiseeritud grupid, 
  • kaasosaline narkokaubanduses, kuna Telegrami kaudu müüakse narkootikume, 
  • Telegramis kaubeldakse automaatsete andmehalduslahenduste lahti murdmise vahenditega,
  • osaleb organiseeritud petuskeemides,
  • Durov on kuritegeliku rühmituse liige,
  • Durov tegeleb rahapesuga,
  • pakub loata krüpteerimisteenust, 
  • ei tuvasta krüpteerimisteenuste kasutajaid,
  • tarnib ilma loata krüpteerimisteenust Prantsusmaale.  

Kriitikud osutavad, et selliste süüdistuste alusel võiks anda kohtu alla kõikide ilmavõrgu ja mobiilside ettevõtete juhid.

Reuters kirjeldab Telegrami teenust:

"Telegram on Ukraina lahinguväljal võtmetähtsusega suhtluskanal, mida kasutavad mõlema konfliktipoole valitsused ja sõdurid uudiste ning propaganda jagamiseks.

Telegram esitleb ennast sõnavabaduse varjupaigana, kuid seda kasutavad laiaulatuslikult paremäärmuslased, vaktsiinivastased ja vandenõuteoreetikute liikumised, nagu ka poliitilised teisitimõtlejad."

Atlantic Council ja miljöökontroll

Ameerika Ühendriikide juhitud liberaalse maailmakorra ideoloogilises süsteemis on olulisel kohal mõttekoda Atlantic Council. Selle hõlma all tegutseb miljöökontrollile keskendunud butiik-mõttekoda DFR Lab (Digital Forensic Research Lab; Digitaalse Kohtuekspertiisi Uuringute Laboratoorium). DFR Lab üllitas juuni lõpus uuringu "Teine lahinguväli: Telegram kui digitaalne rinne Venemaa sõjas Ukraina vastu".

NATO viienda põlvkonna sõjapidamise (Fifth Generation Warfare; 5GW) lahendustes on väga olulisel kohal propaganda ja tsensuur ehk osutatud miljöökontroll. Sellist sõda peetakse ühekorraga nii vaenlase kui oma "lihtrahvaga". Viimasel puhul on olulisel kohal teabevälja lekkekindlus. Telegram on 5GW võitlustandril päris suur auk.

DFR Labi uuringu tutvustuses kirjutatakse:

"Alates Venemaa täiemõõdulisest sissetungist Ukrainasse on Telegramist saanud Venemaa jaoks keskne platvorm, mille kaudu õigustatakse sõda Ukrainas ja õõnestatakse lääne toetust viimasele."

DFR Labi teadurid tunnistavad, et Telegram on lisaks "tähtis aken" vene mõttemaailma.

DFR Labil on oluline koht Ameerika Ühendriikide valitsuse poolt loodud tsensuuritööstuskompleksis.

Kommentaatorid leiavad, et Macron võis oma tuttavat Durovi sellisel kombel alt vedada põhjusel, et seda nõudsid Ameerika Ühendriikide julgeolekuasutused.

Durovi eest võib kosta Dubai valitsus

Durov on mitme riigi kodanik, teiste hulgas Prantsusmaa ja Dubai. Tema elukoht, kus asub ka Telegrami kontor, on Dubais. Levivad kuuldused, et Dubai andis Prantsusmaa valitsusele mõista, et kui viimane kavatseb Durovi liiga palju kiusata, jäetakse katki 18 miljardi dollari eest 80 Prantsusmaa hävituslennuki ostmine. Väidetavalt on Durov lähedane tuttav Dubai emiiri pereliikmetega ja on mitmed korrad kohtunud emiiriga.

Reutersi tõigakontrollid lükkavad need väited ümber.

Kim Dotcom: Macron täidab ainult isandate käske

Uus Meremaal elav legendi mõõtu kuulsusega kübervalla ettevõtja Kim Dotcom nendib, et Telegrami juht võeti kinni ainult põhjusel, et antud platvorm on üks väheseid, mida Ameerika Ühendriikide luureteenistused ei kontrolli.

"Kogu operatsiooni algatasid ja seda juhivad sinu isandad Ameerika Ühendriikdes," kirjutab Dotcom Macronile suunatud pöördumises.

"Sa oled marionett, kes reedab nii oma rahva kui Euroopa Liidu inimesed. Paveli vastu esitatud süüdistuste loomus paljastab kõik. Ainult viimasegi aruraasu kaotanud Bideni justiitsministeerium oskab korraldada nii nõmeda kohturünnaku kõrgelt hinnatud tehnoloogiasektori uuendaja ja ettevõtja vastu. Sina [Macron] täidad lihtsalt käske," jätkab ta.

Macron kinnitab, et Durovi kinnipidamises pole mitte midagi poliitilist ja "Prantsusmaa on jõuliselt pühendunud sõnavabaduse kaitsmisele ning selle kohtusüsteem on sõltumatu".

Macron on teadaolevalt ise innukas Telegrami kasutaja.

Toimetas Karol Kallas