Pilt: Piqsels

Euroopa Komisjon kaebas Ungari Euroopa Kohtusse selle välismaise mõjutustegevuse piiramise seaduse eest, mille alusel Ungaril on õigus uurida välismaise rahastusega organisatsioonide valimistesse sekkumist.

Komisjoni sõnul rikub alates 2023. aastast kehtinud seadus muuhulgas õigust eraelu puutumatusele, sõnavabadust, ühenduste moodustamise vabadust ja süütuse eeldust, vahendab Euractiv.

Ungari valitsus pistab nii valimiste ajal kui nende vahepeal rinda tohutus mahus välismaise mõjutustegevusega. Ameerika Ühendriikide suursaadikut David Pressmani võib pidada Ungari opositsiooni tegelikuks juhiks ja lääneriikide erinevad organisatsioonid eesotsas Soroste Vaba Ühiskonna Sihtasutustega investeerivad Viktor Orbani ja Fideszi kukutamise nimel Ungari vabaühendustesse ning meediasse miljoneid eurosid. Millist tegevust võib võrrelda tavapärase värvilise revolutsiooni korraldamisega, nagu need toimusid Ukrainas 2014. ja Gruusias 2003. aastal. 

Iseseisvuse kaitsmise seaduse alusel on vastaval otstarbel loodud ametil õigus algatada uurimine igasuguse tegevuse suhtes, mida rahastatakse välismaalt ja mille eesmärgiks on valimiste mõjutamine. Euroopa Komisjoni hinnangul on ameti volitused liiga laiaulatuslikud ja "sekkuvad".

Ametnikel on õigus algatada uurimine nii üksikisikute, asutuste, vabaühenduste, meediaorganisatsioonide kui ajakirjanike suhtes.

Säherdused vaidlused, kus komisjon arvab, et liikmesriikide seadused ei ole kooskõlas Euroopa Liidu õigusega, on äärmiselt tavaliselt – kõik EL liimesriigid on nendega kokku puutunud – kuid üldjuhul lahendatakse vaidlusküsimused enne kohut.

Kui komisjon leiab, et selle seisukohti ei võeta tõsiselt, siis viimase abinõuna võib see pöörduda riikide ühenduse kõrgemasse Euroopa Kohtusse

Kui Euroopa Kohus leiab, et Ungari rikub Euroopa õigust, siis võib see määrata riigile trahvi. 

Käesoleva aasta juunis määras Euroopa Kohus Ungarile 200 miljoni eurot ja lisaks miljon eurot päevas trahvi põhjusel, et Ungari kaitseb oma piire ebaseadusliku sisserände eest. Sisserände piiramise pärast viis Ungari kohtusse George Sorose rahastatud vabaühendus.

Ameerika Ühendriikides kehtib välismaise mõjutustegevuse piiramise seadus (FARA) alates 1938. aastast.

Toimetas Karol Kallas