Liberaalsetes meedia- ja parteiringkondades vallandunud reaktsioonid Prantsusmaa rahvusliku liikumise liidri Marine Le Peni visiidile paljastasid häbiväärse orjakompleksi, mille keskmes on mitte ainult hirm iseseisvuse ideaali suhtes, vaid ka põlgus nende vastu, kes seda ideaali oluliseks peavad, nendib Objektiivi toimetus juhtkirjas.

Teisipäeval avanes Objektiivil võimalus kohtuda riigikogus põgusalt Marine Le Peniga, et salvestada Euroopa ühe peamise islamiseerumise ja Euroopa Liidu föderaliseerumise vastase häälena tuntud poliitikuga eksklusiivintervjuu.

Intervjuust jäid kõlama igati tervemõistuslikud ja sümpaatsed, iseseisva riigi ideaali kajastavad seisukohad. Le Peni sõnul seisame ajaloolise valiku ees, kas jätkame föderaliseeruvas Euroopa Liidus, mis näeb end impeeriumina, või rahvusriikide Euroopas, kus rahvusi austatakse, rahvaid kuulatakse ja seeläbi saab demokraatia jälle elavaks.

Tähelepanuväärne on aga tõsiasi, et kui Objektiiv lähenes Le Penile kõige paremas mõttes ajakirjanduslikult, püüdes oma rolli taandades tõepäraselt tema seisukohti vahendada, siis Eesti liberaalne peavoolumeedia võttis risti vastupidise positsiooni, tegutsedes selgelt propagandistlikult – mitte lähtudes eesmärgist vahendada Le Peni seisukohti laiemale üldsusele, vaid kehtestada oma enda põlglikku suhtumist tema visiidi domineeriva tõlgendusena ning mängides seda koos opositsioonipoliitikutega välja EKRE kahjustamiseks.

Kõige lühemalt ja konkreetsemalt saab Eesti liberaalsete meedia- ja parteiringkondade reaktsiooni Le Peni visiidile kokku võtta ühe sõnaga: häbiväärne.

Kõige lühemalt ja konkreetsemalt saab Eesti liberaalsete meedia- ja parteiringkondade reaktsiooni Le Peni visiidile kokku võtta ühe sõnaga: häbiväärne. Eriti selgelt tuli see välja Mustpeade majas toimunud pressikonverentsil, mis kujunes sügavalt piinlikkust tekitavaks palaganiks. Paraku ei näidanud meediatöötajad üles vähimatki huvi kohtumise sisuks olnud küsimuste suhtes ning tõestasid, et kõik Venemaa ja Putiniga seonduv on neile justkui kinnisidee.

Kui tavaliselt muretsevad meediaringkonnad alatasa selle pärast, et Eesti kuvandit kuidagi ei kahjustataks, siis kõnealusel pressikonverentsil maaliti oma käitumisega Eestist sügavalt eemaletõukav pilt. Ilmselt lahkusid nii Le Pen kui ka teiste riikide rahvuslike erakondade esindajad meedia käitumise tõttu meie maalt muljega, et eestlaste näol on tegu kitsarinnalise ja raskekujulise alaväärsuskompleksi all kannatava õnnetu väikese rahvaga, mis erinevalt soomlastest mitte ainult ei ole iseseisva riigi pidamiseks võimeline, vaid ka ei julge ega taha sellest unistada ja lausa põlgab neid, kes seda julgevad ja tahavad.

Niisugune mõtlemine on paraku orjamentaliteedi peegeldus. Mis meile siis alles jääb, kui me reaalselt iseseisva ja suveräänse riigi ideaali teostamise võimalikkusse ei usu? Siis jääb alles maksimaalselt tugevamatele pugeda ja neile alla heita, nende pilli järgi alandavalt tantsu lüüa ja seda tehes oma aust ja väärikusest loobuda, lootuses et need suuremad ja tugevamad ka meie eest hoolt kannavad.

Olukorra näotuse võttis tabavalt kokku Veiko Vihuri, kes kirjutas: "Marine Le Pen tuli Tallinna rääkima Euroopa kultuuri mitmekesisusest ja rahvaste suveräänsusest, samuti demokraatiast ja vabadusest. Eesti ajakirjanike pähe mahtus üksnes Putin, muu neid ei huvitanud. On ikka häbiväärne lugu küll. Meenuvad sõnad: kellele iseseisvus, kellele ike. Valik on meie."

Tõepoolest, selles meie valik seisnebki. Ja kui otsida kõigest Le Peni visiidi ümber toimunust midagi positiivset, siis võib seda näha just tõsiasjas, et taas sai selgemaks, milliste ideaalide eest keegi seisab ning millisele nägemusele keegi Eestit allutada soovib.

Objektiiv on algusest peale seisnud ühemõtteliselt riikliku iseseisvuse, rahvusliku väärikuse ja vaba ühiskonna ideaali eest. Kahtlemata teeme seda edaspidigi, sest see on oluline osa põhjustest, miks oleme üldse oma portaali loonud. Teeme seda mitte hoolimata iseseisvuse ideaali põlgava ja sellele selja pööranud liberaalse meedia vastutöötamisest, vaid paljuski just selle tõttu. Sest nagu põhiseadus kohe esimeses paragrahvis deklareerib, on Eesti iseseisvus ja sõltumatus aegumatu ning võõrandamatu.

Päisepilt: Marine Le Pen Mustepeade majas pressikonverentsil vaenuliku meedia küsimustele vastamas. Foto: Alain Robert, SIPA/Scanpix

Marine Le Pen intervjuus Objektiivile: Eesti immigratsioonipoliitika võiks olla Euroopale eeskujuks

Vooglaid ja Vihuri: peavoolumeedia reaktsioonid Marine Le Peni külaskäigule olid tõsiselt piinlikud