Vladimir Putin Punasel väljakul. Foto: Hippopx

Järgmisel aastal toimuvate Venemaa Riigiduuma valimisteks suurendatakse regioonide hulka, kus saab e-hääletada. 2024. aastaks, kui toimuvad järgmised presidendivalimised, soovitakse anda e-valimiste võimalus kõigile venemaalastele.

E-valimiste laiendamisest andis teada Venemaa Keskvalimiskomisjon, mis tegeleb valimiste  korraldamise ja järelvalvega, juht Ella Pamfilova, vahendab uudistekanal RT.

Kolmapäeval, 23. detsembril toimunud pressikonverentsil rääkis Pamfilova, et 2021. aasta Riigiduuma valimistel saab e-hääletada viies kuni seitsmes regioonis. Algselt oli kavas e-valimised korraldada 20 regioonis, kuid "mitmete asjaolude tõttu" nende arvu vähendati.

Kui kõik läheb plaanide kohaselt, saab järgmist Venemaa presidenti e-valida kogu riik.

Poliitoloog Konstantin Kalatševi sõnul on e-hääletamise puhul hulga keerulisem valimispettusi tõestada.

"Keeruline on tõestada, et valimistulemusi on manipuleeritud," rääkis Kalatšev. "Samas on keeruline tõestada ka vastupidist."

Kalatševi sõnul on e-hääletamise juures oluline tagada vanemaealiste, kes ei pruugi internetihääletamist mõista, jätkuv usaldus valimiste vastu.

Venemaal oli esimest korda võimalik e-hääletada 2019. aasta valimistel Moskvas ja Nižni Novgorodis. Käesoleval aastal sai e-hääletada Kurski ja Jaroslavli regioonide Duuma vahevalimistel.

Maikuus uuringufirma WCIOM poolt läbi viidud uuringust selgus, et enamus venemaalasastest – 69 protsenti vastanuist – eelistab hääletada isiklikult jaoskonnas.

Toimetas Karol Kallas