Arreteeritud märatseja hüüab aktivistidele enne vanglasse viimist oma nime. Foto: Scanpix

Politsei poolt arreteeritud Antifa aktivistid saavad juriidilist tuge USA nn rahvuslikult advokaatide gildilt (National Lawyers Guild ehk NLG). Aktivistide kautsjonid makstakse tavapäraselt kiiresti ära ja nad saavad tagasi tänavatele minna, kirjutab advokaat Bradley Betters.

NLGl on üle terve USA kohalikud osakonnad, mis teevad tihedat koostööd Antifa rakukestega. NLG osakondade kontakte ja telefoniliine levitatakse nii Antifa veebilehtedel kui sotsiaalmeediakontodel. Advokaadid "mõistavad, et juriidiline tugi on nii aktsioonide korraldamisel kui nende toimumise järel kriitilise tähtsusega".

2017. aastal kirjutatud artiklis teatasid NLG juhid, et nende eesmärk on kaitsta inimesi "fašistide ja valgete ülemvõimu taotlejate eest, kes tahavad tänavatel ja valitsuse võimu haarata". NLG meelest ei kaitse valitsus rahvast fašismi eest, seega peavad seda tegema nendetaolised organisatsioonid.

NLG toetab ka avalikult vägivalla kasutamist. Nii on nad kirjutanud, et "kuigi paljud on vägivaldsete taktikate kasutamise vastu, näitab ajalugu, et sellised meetmed võimaldavad fašistlikud liikumised tasalülitada enne, kui need omandavad liiga palju mõjujõudu."

Tasub silmas pidada, et säärast retoorikat pooldavad juristid võivad ise saada kohtunikeks, ametnikeks ja isegi seadusandjateks. Näiteks on radikaalne Kongressi liige Rashida Tlaib NLG liige.

NLG taktikate arsenal on lai. Näiteks esindavad nad väga väikese tasu eest või suisa pro bono arreteeritud aktiviste. Märtsi seisuga oli reaalse vanglakaristuse saanud vaid kaks Antifa liiget hoolimata sellest, et paljud on kasutanud räiget vägivalda. Ka praeguste protestide ajal on tihti näha, kuidas NLG aktivistid küsivad politsei poolt pikali väänatud aktivistidelt nende nimesid, et saaksid neid hiljem aidata.

NLG kaebab ka regulaarselt politseid väidetava liigse jõu kasutamise eest kohtusse. Just seetõttu on näiteks Portlandis, kus igapäevased rüüstamised on kestnud juba üle kuu aja, politsei käed üsna seotud. Protestiaktsioonidel on tavapäraselt kohal hulk NLG vabatahtlikke, kes politseid filmivad.

Teine säärane organisatsioon on Los Angeleses tegutsev By Any Means Necessary. 2018. aastal mõisteti tänu nende abile õigeks viis Antifa liiget, kuigi politsei nägi pealt seda, kuidas jõuk 50-aastast meest peksis.

NLG-d on minevikus rahastanud nii Sorose fond kui Ford Foundation. Bettersi sõnul tuleks sääraseid rahastajaid survestada, et nad Antifast lahti ütleks.

Toimetas Jaanus Vogelberg