Kumla raudteejaam. Foto: Wikipedia

Rootsi riigiraudtee SJ ähvardab ronge tabanud sisserändajate kuritegevuse ja vägivalla tõttu peatada Kesk-Rootsis asuva Kumla väikelinna teenindamise.

Kurjategijatena on Statens Järnvägari (riigiraudteed; SJ) ja politsei poolt nimetatud ainult afgaani, somaali ja eritrea päritolu sisserändajaid, vahendab ReMix news.

SJ üllitas 29. jaanuaril pressiteate, milles nenditakse, et "kuna Kumlas ja Hallsbergis on korra tagamisega tõsiseid probleeme" kaalub rongiettevõte nimetatud kahe jaama täielikku vältimist ja edaspidi hakkaksid rongid sealt peatumata läbi sõitma.

SJ ärijuht Jan Kyrk selgitas ajakirjanikele: "Kuna Kumlas ja Hallsbergis on probleeme korraga ja need levivad ka rongides, siis meie viimaseks abinõuks on neis jaamades peatumise lõpetamine."

Politsei sõnul on viimaste kuude jooksul rongide personali korduvalt rünnatud. Konduktorite näkku on sülitatud ja nende kallal vägivallatsetud.

Kyrki sõnul pole rongides probleeme ainult üksikute korrarikkujate, vaid ka kuritegelike jõukudega.

Üks Kumlas elav naine jagas ajakirjanikega mõne nädala tagust kogemust. Ta ootas lastega rongi väljumist, kui ta nägi, kuidas kaks meest püüdsid rongi pääseda. Konduktor nõudis nende käest piletit, kuid meestel seda ei olnud ja raudteelane üritas käsi laiali ajades nende rongi pääsemist takistada. Mehed hakkasid konduktori peale karjuma ja teda rassistiks sõimama. Seejärel ründasid nad naiskonduktorit füüsiliselt. Kogemust jaganud naise sõnul oli tegu afgaani päritolu sisserändajatega. 

Kumla elanik, 52-aastane Iréne Ekblom kirjeldab olukorda linnas: "Selleks, et 50-aastasel õues käia, on vaja parasjagu julgust. Näiteks ma ei käi enam õhtuti väljas. Seal on suured jõugud ja nende tõttu ei käi inimesed enam väljas. Need grupid jõlguvad jalakäijate tunnelis, Maxi kaubanduskeskuses ja Fylstaskolani kandis." Ekblom ei teinud saladust, et tegemist on sisserändajate jõukudega. 

Kohalik seaduserikkumiste statistika näitab, et kuritegelikkusega paistavad veel silma ka somaali ja eritrea taustaga sisserändajad.

Küsitlused näitavad, et suurem osa rootslastest soovib sisserände piiramist.

Toimetas Karol Kallas