Lõhutud kritsifiks. Foto: mdr.de

Thüringenis kahjustas moslem kiriku sisustust ja lõhkus ajaloolise krutsifiksi, vahendab die Welt

Afganistanist pärit moslem sisenes Thüringenis 12. sajandist pärinevasse Frauenbergi kirikusse ja hakkas selle sisustuselemente eemaldama ning kahjustama, lõhkudes ka kirikus olnud ajaloolise krutsifiksi. 25-aastane mees põhjendas oma teguviisi sellega, et kristlus ei ole õige. Rüüstaja ütles juurde rutanud vaimulikule, et seisukoht, mille kohaselt Jeesus Kristus on Jumala Poeg, on vale. 

Saksamaal on rünnakud kirikute vastu aina sagedamad, ütlevad eksperdid. Küsimus ei ole mitte tavalises vandaalitsemises või varastamises, vaid ideoloogilistel põhjustel toimunud lõhkumistes ja rüvetamistes.

2019. aastal tõmmati alla krutsifiks Westerwaldi kirikus ja sellel torgati silmad peast. Samal aastal rüüstati ka Wolfsbuchi kirikus krutsifiks, millel peksti puruks jalad ja tõmmati pea otsast. 

Enamik selliseid tegusid jääb avastamata, seetõttu on Thüringenis toimunud rüüste erand. Peale selle on Thüringeni juhtum erandlik ka selles poolest, et rüüstaja toimetas rahulikult kirikus viibijate juures ja andis neile selgelt mõista ka oma motiivist. 

Toimetas René Allik