Narva elektrijaam Foto: kuvatõmmis internetist

Soome elektrisüsteemi halduri Fingridi teate taustal, et Soomes on talvel eletkrikatkestused väga tõenäolised, nentis majandusminister Riina Sikkut, et elektrikatkestuse risk on ka Eestis kasvanud.

Sikkut sõnas ERR-ile, et süsteemihaldur analüüsib varustuskindlust regulaarselt ja räägitakse ka riskistsenaariumidest, kuid praeguses julgeolekuolukorras ja energiaturul üles kerkinud murede valguses saavad need rohkem tähelepanu. 

"Varem rääkisime riskist kui millestki teoreetiliselt võimalikust, aga praeguseks oleme olukorras, kus Fingrid viitab riskide kasvamisele ja Eesti puhul on olukord samasugune," lausus Sikkut. 

Peamise riskina tõi ta Eesti puhul välja maagaasi vähesuse, kuna Lätis ja Leedus töötavad paljud elektrijaamad maagaasil.

Teise riskina nimetas Sikkut desünkroniseerimist, sest praegu oleme ühendatud Venemaa elektrivõrguga ja käivad ettevalmistustööd, et siduda Eesti elektrivõrk Euroopa omaga. Siin võib Venemaa kasutada olukorda ära. 

"Seetõttu tõesti ka see risk on kasvanud, et Venemaa teeb ühepoolse otsuse ja siis jõuame samasuguse olukorrani, et kuigi saame end kohe Mandri-Euroopaga sünkroniseeritud, on see kallim ja keerulisem. See tähendab ka [kallite] gaasijaamade töölepanekut," tõdes minister, mis omakorda tähendaks hüppelist gaasivajaduse kasvu Eesti, Läti ja Leedu jaoks. 

Toimetas René Allik