Novembri keskel teadusajakirjas Cell & Bioscience avaldatud uuringus tuvastati, et kohvi pärsib mitmete Covidi tüvede nakkusidude nakatamisvõimekust.
Lihtsamalt seletades tõkestavad kohvis sisalduvad polüfenoolid (taimedes leiduv antioksüdant; täpsemalt klorogeenhapped A, B ja C) SARS-CoV-2 viiruse haakumist inimese keha rakkude külge, vahendab Epoch Times.
Uuringu, mis kannab pealkirja "Kohvi toitumisstrateegiana SARS-CoV-2 nakkuse ennetamiseks" läbi viinud teadlased kinnitavad, et kohvi tüübist – jahvatatud-, lahustuv, kofeiiniga või kofeiinivaba – selle Covidi vastane mõju ei sõltu.
Uuringutes osales 64 inimest, keda nakatati SARS-CoV-2 pseudoviirusega.
Laboriuuringute käigus tuvastati, et kohvi joomine pärssis mitmeid SARS-CoV-2 tüvesid hoides ära nende viirusliku sidumise rakkude ACE2 retseptoritega ning vähendas raske haigusega seotud valkude mõju.
Kohvi Covidisse nakatumise pärssimise määraks hinnatakse teadustöös 43–54 protsenti (inhibitory efficiency 43–54%).
Uuring kinnitab 2022. aasta lõpus Saksamaa Bremeni Jacobsi Ülikooli teadlaste samalaadse teadustöö tulemusi.
Teadusuuringud osutavad lisaks, et kohv vähendab:
- Insuldi ja südameversoonkonna haigustesse suremise riski
- Multiskleroosi riski
- Rinnavähki haigestumise riski
Toimetas Karol Kallas