Eesti valitsuse ministrid. Vasakul kliimaministeeriumi taristuminister Vladimir Svet Foto: valitsus.ee

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juht Martin Helme selgitab sotsiaalmeedias, miks ta ei osalenud 23. juulil riigikogu erakorralisel istungil.

Ma ei soovinud täna osaleda riigikogu istungil, kus vannutati ametisse uus valitsus. Jättes kõrvale asjaolu, et tegemist on nagunii kõigi maksutõusude ja kärpeplaanidega Eesti inimesi veelgi vaesemaks tegeva valitsusega, ei soovinud ma istuda ja vaadata, kuidas meile pidulikult valet vannutakse.

Kaja Kallase jätkuvalitsus jätkab Kristen Michali juhtimisel veel üht Kallase ajal kinnistunud traditsiooni. Kiites ennast tublideks Eesti kaitsjateks ja süüdistades kõiki teisi putinismis ning Kremli huvide teenimises, on tegelikult Reformierkond koos valitsuspartneritega kõige labasemad ja avalikumad Kremli huvide edendajad Eestis!

Vladimir Svet, kes silmapilgu eest oli veel Keskerakonnas, aga ministri ameti eest vahetas partei Sotsiaaldemokraatide vastu, on avalikult putinist. Lisaks sellele, et ta ei suuda välja öelda, kelle oma on Krimm, kaitses ta kunagi pronkssõdurit.

Sveti maailmavaate kohta pärisime aru parlamendilt peaministri volitusi taotlema tulnud Michalilt. Vastused olid umbes sama sisukad ja sirged, nagu Kaja Kallasel Stark Logisticu teemal. Michal probleemi Svetiga ei näe ja ta võib ministriks hakata.

Mäletate, millise raevuga tuli meedia kallale äsja ametisse astunud Marti Kuusikule, mille põhjuseks oli välja mõeldud teema? Mäletate, millise innuga kangutati Mart Helmet väga ettenägeliku NATO plaan-B jutu pärast? Mäletate, kui põhimõtteliselt võeti meedia abiga rajalt maha Mihhail Korb tema Nato teemalise sõnavõtu eest? 

Sveti ütlused on võrreldes osutatuga täiesti teises kategoorias, hulga hullemad. Tegemist on sõna otseses mõttes Eesti riigi vaenuliku ja kremlimeelse inimesega. Sotsid ostsid ta Tallinna volikogus võimu kinnistamiseks ministrikoha eest üles, Michal kiitis selle heaks ja Alar Karis kinnitas ära?!

Ma ei ole nõus kuulama, kuidas säherdused inimesed irvitavad meie üle ja annavad riigikogu puldist nähtavalt valeliku vande jääda truuks Eesti põhiseaduslikule korrale. Eesti põhiseaduse preambul näeb ette, et Eesti on rahvusriik. Igaüks, kes vannub jääda truuks meie põhiseaduslikule korrale, vannub ka seda, et seisab meie rahvusriigi eest. Kas me peame teesklema, et Sveti vanne on päris? Või Michali? Pigem tundub, et parteid, kes on seotud VEB fondi ja hiiglasliku vene rahapesuga, on seotud palju jõulisemate lubadustega hoopis teiste jõudude ees.

Leian, et kui Svet ise tagasi ei astu või kui Michal teda valitsusest minema ei saada, tuleb riigikogu saadikutel ta tagasi kutsuda. Ma tahan näha, kuidas "kindlate kätega" erakond kiidab enda häältega heaks putinisti istumise nende juhitud valitsuses.

Toimetas Karol Kallas