AI pilt: Jeremy Bellows

Ingliskeelse maailma ühe kaalukama ajakirjanduse tegemise juhendmaterjali, AP Stylebooki, kirjutati ametlikult sisse totalitaristlike ühiskondade inimeste allutamise vahend kaksisoim, kirjutab Karol Kallas.

"Kaksisoim" on eestikeelne vaste George Orwelli raamatus "Tuhat üheksasada kaheksakümmend neli" totalitaristlikku tulevikuühiskonna inimeste ühe omadusena kirjeldatud "doublethink'ile".

Kaksisoim on režiimi ajuväänajate ja stratkommarite poolt kokku monteeritud ideoloogiliste parasiitide kaudu leviv ajuhaiguse tunnus; inimeste allutamise tööriist, mis on režiimi "reaalsuskontrolli" aparaadi oluline osa. Kaksisoima viirusvektoriks on inimeste mõtlemisvõimet hävitav uuskeel.

Orwell kirjeldab kaksisoima sisu:

"Teada ja mitte teada, olla teadlik kogu tõest ja samas korrutada hoolikalt konstrueeritud valesid, olla üheaegselt kahel vastakal arvamusel ja uskuda mõlemat, vaatamata nende vasturääkivusele; kasutada loogikat loogika vastu, öelda moraalist lahti, seda samal ajal taga nõudes, uskuda, et demokraatia on võimalik ja et Partei kaitseb demokraatiat; unustada kõik, mida on vaja unustada, siis see jälle vajalikul hetkel mällu tagasi tuua ja samas jälle jalamaid unustada, ja lisaks kõigele rakendada seda protsessi selle protsessi enda suhtes. See oli äärmiselt peen kunst: teadlikult teadvust uinutada ja seejärel kustutada oma mälust see enesehüpnoosiakt, mille sa just toime olid pannud. Kaksisoima läks vaja isegi selleks, et aru saada sõnast „kaksisoim".

Associated Pressi ajakirjanduse kirjutamise stiiliraamatust ilmus 2023. aasta kevadel uus versioon. Daily Signal vahendab:

"Klassikalises 1984-stiilis kaksisoimas peab hea ajakirjanik tunnistama soomuutmise ideoloogiat, kuid samas eitama, et selline ideoloogia on olemas. AP kõige viimane, 1. juunil avaldatud "Stiiliraamatu" uuendus soovitab kasutada inimeste kohta nende enda "eelistatud" soolisi asesõnu ja eitada asjaolu, et sugu on bioloogiline tõik inimese eostumise hetkest. Kui juttu tuleb patsiente kiduraks muutvatest, haavavatest ja viljatuks tegevatest meditsiinilistest protseduuridest, siis peab selle kohta kasutama eufemismi "sugu kinnitav ravi"." 

27. juunil toimus president Donald Trumpi ja Joe Bideni avalik väitlus, milles laotus kogu maailma ees lahti, et Biden on seniilne ja nõder vanainimene, kes ei suuda panna kokku ja arusaadavalt välja öelda isegi kahte omavahel seostatud lauset ning ei ole ilmselgelt võimeline täitma Ameerika Ühendriikide valitsuse juhi kohuseid. Sellest said mõned konservatiivsed väljaanded aru juba 2020. aasta valimiste ajal.

28. juunil avaldas AP uudise pealkirjaga "Biden tunnistab, et ta avaliku väitluse käigus koperdas sõnadega, kuid lubas kaitsta demokraatiat ka edaspidi. Demokraadid seisavad kindlalt tema taga. Praegu."

Kuuendal juulil avaldas AP järgmise uudise: "Biden ei pidanud intervjuus vanuse küsimust oluliseks ja üritas päästa oma tagasivalimise kampaania." Uudisteagentuur kirjutab:

"81-aastane Biden sai 22-minutilise intervjuuga hakkama ilma suuremate prohmakateta, mis võiksid veelgi rohkem kahjustada tema ohus presidendikampaaniat. Kuid see paistis ebatõenäolisena, et ta suutis maha rahustada mure tema vanuse ja sooritusvõime osas, mis puudutavad järgmist nelja aastat. Samamoodi jäi üles küsimus, kas ta suudab novembris toimuvatel valimistel võita Donald Trumpi."

Telekanali ABC News ajakirjanikule George Stephanopoulosele antud "energilises" intervjuus rääkis Biden muuhulgas (alates 8:16):

"Vaata, ma teen kognitiivseid teste iga päev. Iga päev teen ma seda testi. Kõike, mida ma teen. Tead ju küll, ma ei tee ainult presidendikampaaniat, vaid ma juhin ka maailma."

21. juulil toimus Ameerika Ühendriikides kui mitte riigi-, siis paleepööre ja Joe Bideni asemel sai Demokraatliku partei presidendikandidaadiks Kamala Harris.

Peale seda, täpselt nagu "1984-s", "reaalsus" muutus ühe nupuvajtusega. Kogu korporatistlik meedia hakkas kuulutama, et Trump on presidendiametiks liiga vana. 

"Öeldes moraalist lahti, seda samal ajal taga nõudes…".

Üks kaalukamaid Ameerika Ühendriikide poliitikaväljaandeid The Hill kirjutas 24. juulil: "Donald Trump on nüüd Ameerika Ühendriikide ajaloo kõige vanem presidendikandidaat. Kus on pahameel, millega Biden pidi silmitsi seisma?" 

DEI ja kaksisoim

13. juulil üritati Ameerika Ühendriikide salateenistuse äärmuslike mitte midagi tegemise pingutuste saatel Trump maha lasta. Atendaadikatse ebaõnnestus, kuid selle käigus suutsid halvas mõttes tõsiselt silma paista lühikesed ja ülekaalus salateenistuse naisagendid. Salateenistuse tänaseks endine juht Kimberly Cheatle seadis oma töös esikohale DEI ehk mitmekesisuse, õigluse ja kaasamise ning pani paika sihi, et salateenistuse agentidest 30 protsenti oleksid naised. See sattus arusaadavatel põhjustel, peale atendaadikatset, avalikkuse tähelepanu alla.

Ameerika Ühendriikide korporatiivse meedia konglomeraat Nextstar saatis peale Trumpi atendaadikatset meediatöötajatele laiali juhised, kuidas sündmust "õigesti" kajastada.

Reaalsuskontrolli puhul on vaja, et uudiste esitlejad kasutaksid õigeid sõnu ja teeksid selle juures õigeid nägusid.

Kamala Harris on samasugune juht nagu Ursula von der Leyen või Kaja Kallas: tema kõiki ameteid saadab kaos, korruptsioon ja allakäik. Leyen suutis rohepöördega saata Euroopa Liidu ja eriti Saksamaa majanduse deindustrialiseerumise teele ning mismoodi Euroopa Liit modRNA geenipreparaate hankis, on tänaseni saladus. Kallase peaministri ajal on Eesti majandus ainult kukkunud, Stark Logistics'ist sai Autorollo asemel uus poliitilise korruptsiooni metafoor ja ühispartei moraalitus ning "tuima panemine" ületas kõik varasemad rekordid. Koroonarežiim oli kõiki mõõdupuid arvestades inimsuse vastane kuritegu. Leyen sai tagasi Euroopa Komisjoni juhiks ja suurepäraste isikuomaduste ning suhtlemisoskusega sõjaprintsess kõrgeks välisesindajaks.

Harrise juurde tagasi tulles – Biden määras ta vastutajaks piiriküsimuste eest. Viimase kolme ja poole aasta jooksul on lubatud Ameerika Ühendriikidesse erinevatel andmetel 10 kuni 20 miljonit ebaseaduslikku sisserändajat. Harrise "saavutused" ülesande täitmisel on eesmärgile kõiges vastupidised. Lisaks on ta, nagu Kallas ja Bidengi, krooniline valetaja, keda Trump kutsub hüüdnimega "Lyin Kamala" (valetav Kamala).

Seepeale tegeleb korporatiivne ajakirjandus "reaalsuskontrolliga" ja näeb hetkel vaeva uue reaalsuse nimel, kus Harris pole mitte kunagi olnud näiteks "piiritsaar". 

DEI ideoloogiast, selle kõige rumalamal kujul, on saanud korporatiivses meedias üks Harrise peamiseid kaitsmise ja õigustamise vahendeid. Ta on värviline inimene ja naine, mille tõttu igasugune tema kritseerimine ning valede paljastamine on naisteviha ja rassism. 

Sealjuures DEI ideoloogiat – või soo ja rassikultust – ei ole korporatistliku meedia kinnitusel olemas! Ameerika Ühendriikide korporatiivse ajakirjanduse üks pahemäärmuslikumaid musti naisajakirjanikke Joy Reid kinnitab: "DEI on tegelikult hea asi. Aga on rassistlik väita, et 2024. aasta demokraatide presidendikandidaat, asepresident Kamala Harris, on oma ameti saanud tänu DEI-le."

Omaette teema on Harrise "edukas karjäär" ja temast kaks korda vanema Willie Browni osa selles. Harrise, nagu Kallase kohta väidetakse, et oma juristikarjääri jooksul on ta olnud äärmiselt edukas, mis aga tema tänastest saavutustest, tegudest, jutust ja isikuomadustest mitte kuidagi välja ei paista.

Ühispartei ja korporatistlik meedia on üks 

Kui palju "1984" moodi on tänaste lääne riigijuhtide mõtlemine, näitab Kanada peaministri Justin Trudeau sotsiaalmeedia postitus kuuendast juulist:

"Tegin täna pärastlõunal esimese kõne paljudest peaminister Keir Starmerile. Me oleme väga paljudes asjades ühel meelel. Alates sellest, et meil on demokraatia kaitsmiseks vaja palju progressistlikumat poliitikat, seda nii kodu- kui välismaal. Me saame üheskoos hakkama paljude asjadega."

Nii Lombi taga kui Euroopas esindavad progressistlikku poliitikat ühispartei erinevad harud, alates Isamaa tüüpi "viisakatest" konservatiivsetest parteidest kuni Sotsiaaldemokraatide, Reformierakonna moodi libaliberaalide ja roheliste poliitiliste liikumisteni. Progressistliku poliitika tulemuseks on majanduslik ja sotsiaalne kaos, massisisseränne ja üldine allakäik kõigis valdkondades. Ühispartei, nagu on näha nii Eesti poliitikas kui viimaste juhtumitena Euroopa Parlamendis ja Prantsusmaal, kaitseb "demokraatiat" EKRE, AfD, Fideszi, PVV jne laadis paremate parteide eest. Neid on vaja hoida kõiki demokraatia aluspõhimõtteid eirates "sanitaarkordonis". 

Sellised "sanitaarkordonid" on paraku võimalikud, sest ühispartei valijad on öelnud lahti moraalist, seda samal ajal taga nõudes. Nad usuvad, et demokraatia on võimalik ja et ühispartei kaitseb demokraatiat.

Ideoloogia on inimese "operatsioonisüsteem". Kaksisoima kaksikvennaks on teine ajuhaiguse raske nähe roimstopp, mille eesmärgiks on hävitada "viisakate" inimeste võimekus mõelda "valedele" asjadele. Teemad nagu, "rohkem naisi ja neegreid", ei anna alati paremaid tulemusi; võib-olla on neegrid ja moslemid – või ukrainlased – natukene teistsugused inimesed kui eestlased, võib-olla tähendab samasooliste abielu ühiskonda püsti hoidvate alusväärtuste lammutamist. (Sõna "neeger" on siinkohal kasutatud sihilikult. Igaüks võib ennast katsuda kui vabalt ta seda sõna kasutada suudab. "Must" on eesti keeles hulga halvustavam sõna. "Neeger" tähendab portugali keeles – millest see on üle võetud – "musta". Täpselt nii arulage on kõik progressiusu, selle uuskeele ja roimstopi sisu.)