Eesti valitsuse ministrid. Vasakul kliimaministeeriumi taristuminister Vladimir Svet Foto: valitsus.ee

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud värske küsitluse põhjal nõustub 80% vastajatest seisukohaga, et paljud inimesed tunnetavad valitsust vaenlasena, kes kurnab rahvast ning 70% tajub seda isiklikult.

Viimases Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitluses paluti vastajatel avaldada arvamust president Alar Karise iseseisvuse taastamise 33. aastapäeva kõnes kõlanud arvamuse kohta: "Paljud inimesed tunnetavad valitsust vaenlasena, kes kurnab rahvast. See on ohtlik areng, mida ei saa panna lihtsalt eksimuse arvele. Inimesed tahavad mõista, miks neid maksudega koormatakse ja kuidas nende raha kasutatakse. Ei piisa kinnitamisest, et riigi kulud ja tulud pole tasakaalus. Valitsuse poliitika võib olla õige, kuid inimesed peavad seda tajuma õige ja õiglasena. Kui võim tundub ebaõiglane, käriseb usaldus selle võimu ja lõpuks ka oma riigi vastu." 

Küsimuses ei omistatud tsitaati presidendile ega mainitud tema nime, tsitaati tutvustati lausega: "Viimases aastapäevakõnes kõlas arvamus."

Esiteks küsiti vastajatelt: „Kas Te nõustute antud seisukohaga?" 12% vastajatest ütles „Ei" või „Pigem ei", 80% „Pigem jah" või „Jah" ning 8% „Ei oska öelda". 

Presidendi kõnes kõlanud seisukohaga nõustub 90% Isamaa, 85% EKRE,  84% Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, 80% Keskerakonna, 77% Eesti 200 ja 62% Reformierakonna toetajatest. 

Teiseks küsiti vastajatelt: „Kas Teie isiklikult tunnete, et valitsus on muutunud vaenlaseks, kes kurnab rahvast?" 22% vastajatest ütles „Ei" või „Pigem ei", 70% „Pigem jah" või „Jah" ning 7% „Ei oska öelda". 

Isiklikult tajub valitsust vaenlasena, kes kurnab rahvast 90% EKRE, 88% Keskerakonna, 88% Isamaa, 67% Eesti 200, 54% Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja 22% Reformierakonna toetajatest. 

Võrreldes kahe küsimuse vastuseid erakondliku eelistuse põhjal selgub, et kuigi suurema osa Reformierakonna toetajate arvates võib valitsus tõesti olla muutunud osale rahvast vaenlaseks, kes neid kurnab, siis isiklikult nad seda ei taju. 

Küsitluse viis läbi Norstat Eesti AS 17. septembril veebikeskkonnas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales kokku 1001 vastajat.

Toimetas Markus Järvi