Brandenburgi Liidumaa parlamendihoone Potsdamis Foto: Wikipedia

Saksamaa Brandenburgi liidumaal toimusid 22. septembril kohalikud valimised. Napi võidu saavutasid sotsiaaldemokraadid ning Alternatiiv Saksamaale jäi teiseks, kelle häältekogus tagab parteile võimaluse blokeerida kõik esinduskogu otsused.

Kui Alternatiiv Saksamaale kasvatas tublisti häältesaaki, siis põrmustava kaotuse osaliseks said nii Vasakpartei (Linke), Rohelised (Bündnis 90/Die Grünen) ja Vabad Demokraadid (FDP), mis tähendab, et need parteid jäävad liidumaa parlamendist välja. Teiseks suuremaks võitjaks osutatud valimistel on äärmusvasakpoolne Sahra Wagenknechti Liit (Bündnis Sahra Wagenknecht; BSW), vahendab ReMix.

SPD kogus 30,9 protsendi valijate toetuse. AfD 29,2 ja BSW 13,5 protsendi valijate poolehoiu. Rohelised ei saanud kokku viite protsenti, mis tähendab, et nad jäävad parlamendist välja.

AfD saavutas esinduskogus 30 kohta, mis tähendab, et parteil on võimalus tõkestada kõik olulisemad otsused, mis nõuavad ⅔ saadikute hääli. Selliste otsuste hulka kuulub näiteks põhiseaduskohtu kohtunike valimine.

AfD võitis pea kõigis vanusegruppides. SPD poolt hääletasid enamuses 70-aastased ja vanemad inimesed (50%), tänu millele partei valimised võitis.

Brandenburgi valimised võivad tähendada ohtu Saksamaa võimukoalitsioonile, kuna Rohelistel ja FDP-l läks Brandenburgis nii halvasti, siis viimane võib soovida ennetähtaegseid valimisi.

Toimetas Karol Kallas