Ungari välis- ja kaubandusminister Péter Szijjártó. Foto: Scanpix

Ungari välisminister Péter Szijjártó nägi 2022. aastal allkirjastamisvalmis dokumenti, mis lõpetanuks Vene–Ukraina sõja ning sätestanuks rahutingimused, kuid jäi toona allkirjastamata lääneriikide sekkumise tõttu.

Sellest teatas Szijjártó mõjukale Ungari internetiväljaandele „Mandiner" antud pikas ja põhjalikus usutluses, mis ilmus 10. oktoobril 2024.

„2022. aasta märtsi lõpus, aprilli alguses jõuti rahuläbirääkimistel peaaegu kokkuleppele. Nägin oma silmaga seda dokumenti, mis oli juba peaaegu allkirjastatud ja pidanuks toonast tegelikkust arvestades tegema sõjale lõpu. Mis juhtus? Tulid läänlased ja ütlesid ukrainlastele, et suvatsege aga edasi sõdida, mingit rahulepet ei tohi vastu võtta," meenutas Szijjártó samal päeval „Mandineris" ilmunud asjaomases uudises.

Ta meenutas, et kuigi Euroopa Liidul oli 2022. aasta algul kavatsus suruda Venemaa põlvili, pole see teostunud siiani, ja et inimesed surevad rindel iga päev, samas kui rahusõlmimisele pole jõutud lähemale.

Szijjártó on korduvalt teatanud, et toetab Hiina ja Brasiilia esitatud rahukava sõja lõpetamiseks Ukrainas. Ta toonitas „Mandinerile", et nimetust „Rahu sõbrad" kandva rühmituse asutamiskoosolekule kutsusid Hiina ja Brasiilia vaid kolm Euroopa riiki: Ungari, Prantsusmaa ja Šveitsi.

Toimetas Tõnu Kalvet