Donald Trump Valge Maja vastuvõtul, 14.01.2019 Foto: Scanpix

Donald Trump pidas 11. oktoobril Ameerika Ühendriikide Nevada osariigi Reno linnas kampaaniakoosoleku ja lubas oma kõnes, et läheb "järgmisel nädalal" tööle McDonaldsisse.

Miljardärist vabariiklaste presidendikandidaadi Trumpi kummalise lubaduse taga on demokraatide presidendikandidaadi Kamala Harrise vale, et ta töötas ülikoolis õppimise ajal McDonaldsi kiirtoidurestoranis. 

"Harrise ja tema surrogaadid arvavad siiski, et see [töö McDonaldsis] on midagi, millega kiidelda. Erinevalt mineviku presidentidest, kellest mõned rääkisid väga harva, kui üldse, oma tagasihoidlikust karjääri algusest. [Näiteks Lyndon Johnson karjatas kitsi, Richard Nixon kitkus kanasid ja Bill Clinton asetas kaupa riiulile.] Karrise kampaania on teinud Harrise töötamisest kuldsete kaarte [McDonaldsi logo] all ühe tema elu märgilise tähtsusega sündmuse. Augustis üllitasid demokraadid valimisreklaami, mille väidetakse, et "asepresident töötas kõrghariduse omandamise ajal McDonaldsis", millega osutati ajale 1980ndatel kui Harris õppis Howardi Ülikoolis. "Kamala Harris teab, mida tähendab elu keskklassis," väideti reklaamis," kirjutab Los Angeles Times.

Väljaanne Washington Free Beacon uuris Harrise McDonaldsis töötamise väidet lähemalt. Selgus, et enne presidendikampaania algust pole Harris midagi sellist mitte kuskil väitnud, kiirtoidurestorani tööd pole kirjas tema elulookirjeldustes, seda ei väida ükski tema eluloost rääkiv raamat ega artikkel. 

Tegemist on järjekordse väljamõeldisega, mis kinnitab Harrise kuvandit patoloogilise valetajana. Demokraatide presidendikandidaat valetab lisaks järjepidevalt, et piiriküsimused pole USA valitsuses tema vastutusala, korrutab Trumpi Venemaa koostöö valesid [viimane selline on väide, et Trump on Putiniga hea sõber]; väidab, et ta pole kunagi tahtnud hüdrolõhustamist (fräkkimist) ära keelata ja piirata relvade omamist.

Reno valimisüritusel rääkis Trump: " Ta (Harris) valetas oma töötamise kohta McDonaldsis. Ta väidab "ma tegin pikka aega McDonaldsis rasket tööd, ma valmistasin friikartuleid". Teate, mida mida järgmisel nädalal teen? Ma lähen järgmisel nädalal tööle McDonaldsisse, sest kui ma töötan seal kümme minutit, olen ma töötanud McDonaldsis kauem kui tema."

Trump pakkus presidendina Valge Maja vastuvõttudel mitmel korral külalistele McDonaldsi kiirtoitu. 

Toimetas Karol Kallas