Kamala Harris tutvustamas oma majanduspoliitikat, 16.08.2024 Pilt: YouTube'i ekraanitõmmis

23 Ameerika Ühendriikide majandusteaduse Nobeli auhinna laureaati kinnitavad pöördumises, et kuigi nad pole üksikasjadega kursis, on Demokraatliku Partei presidendikandidaadi Kamala Harrise majanduspoliitika on Donald Trumpi omast "kaugelt parem".

Alljärgnevalt on esitatud majandusteadlaste Harrise majanduspoliitika toetuskirja tõlge.

Kakskümmend kolm Nobeli majandusteadlast kinnitavad, et Harrise tegevuskava on Ameerika Ühendriikide majanduse jaoks määratult parem

Meie, allakirjutanud, usume, et Kamala Harris oleks kaugelt parem meie majanduse ülevaataja kui Donald Trump ja me toetame tema kandidatuuri. 

Presidendikandidaatide majandusprogrammide üksikasjad pole tervenisti teada, kuid arvestades, mida nad on rääkinud ja mida nad on varem teinud, esitab meile selge pildi erinevates majanduse nägemustest, -poliitikatest ja tegevustest. Kuigi mõlema kandidaadi erinevate majanduspoliitikate üksikasjade vaated on erinevad, parandab Harrise majanduse tegevuskava üleüldiselt meie rahva tervist, investeeringuid, jätkusuutlikkust, vastupidavust, töötamise võimalusi ja õiglust. See on tohutult parem kui Donald Trumpi kahjulik majanduse tegevuskava.

Trumpi poliitikad, sealhulgas tollimaksude kehtestamine isegi meie sõprade ja liitlaste toodetud kaupadele, majandusele kahjulike suurettevõtete ning rikaste inimeste maksulangetused toovad kaasa kõrgemad hinnad, suuremad eelarvepuudujäägid ja suurema ebavõrdsuse. Majandusliku edu kõige tähtsamateks tugedeks on õigusriik ja majanduslik ning poliitiline kindlus, mida kõike Trump ohustab.

Vastandina rõhutab Harris poliitikaid, mis jõustavad keskklassi, suurendavad konkurentsi ja edendavad ettevõtlust. Teema teema järel aitab Harrise majanduse tegevuskava meie riigi majanduse tugevdamisele ja meie riigi ning rahva heaolule rohkem kaasa kui seda teeb Donald Trump. 

Lihtsamalt öeldes, Harrise poliitikad toovad kaasa paremad majandustulemused ja majanduskasvu, mis on hulga jõulisem, jätkusuutlikum ja palju õiglasem.

Allakirjutanud:

Daron Acemoglu (2024), George A. Akerlof (2001), Abhijit Banerjee (2019,) Sir Angus Deaton (2015), Peter A. Diamond (2010), Douglas Diamond (2022), Esther Duflo (2019), Robert F. Engle III (2003), Claudia Goldin (2023), Sir Oliver Hart (2016), Guido W. Imbens (2021), Simon Johnson (2024), Eric S. Maskin (2007), Daniel L. McFadden (2000), Robert C. Merton (1997), Roger B. Myerson (2007), William D. Nordhaus (2018), Edmund S. Phelps (2006), Paul M. Romer (2018), Alvin E. Roth (2012), Robert J. Shiller (2013), Joseph E. Stiglitz (2001), Richard H. Thaler (2017).

Demokraat Kamala Harris on koos Joe Bideniga juhtinud Ameerika Ühendriikide valitsust ligi neli aastat.

Uusmarksistide üks kaalukamaid väljaandeid "Jacobin" kinnitab, et Harris on marksist ja tema majanduspoliitilised seisukohad on pea üks-ühele sarnased Ameerika Demokraatlike Sotsialistidega.

Kui Trumpi 42 kuu valitsemisaja jooksul kasvasid hinnad kuus protsenti, siis Bideni-Harrise võimul olekul samas ajavahemikus üle kolme korra rohkem ehk 19 protsenti.

Covidi režiimi aega nimetatakse üheks maailma ajaloo suurimaks rikkuse kuhjumiseks, kus maailma rikkamate inimeste varandus kasvas väga suures mahus ja sadade miljonite inimeste, nii vaeste kui keskklassi, majanduslik heaolu sai märkimisväärselt kannatada. 

Kõige jõhkramate Covidi piirangute ja süstisunni kehtestajaks oli Bideni-Harrise valitsus. Viimane põhjustas Ameerika Ühendriikides üle miljoni liigsurma ja mingit laadi invaliidsuse – millega kaasnes kas tööturult eemale jäämine või töövõime vähenemine – miljonitel inimestel.

Kamala Harris selgitab oma majanduspoliitikat

Ameerika Ühendriigid maksavad alates käesolevast aastast riigivõla intresse üle triljoni dollari aastas ja eriti hoogsalt on riik raha juurde laenanud Bideni-Harrise ajal.

Bideni-Harrise agressiivsed rohepoliitikad, sarnaselt Euroopa Liidule, on mõjunud nii Ühendriikide tööstusele, energiajulgeolekule kui inimeste heaolule hävitavalt.

Toimetas Karol Kallas