Indrek Neivelti intervjuu Foto: kuvatõmmis portaalist vabadused.ee

Ettevõtja Indrek Neivelt osutab sotsiaalmeedias, et päris kestlikkuse tagab rohkem lapsi, aga Eesti valitsus kiusab selle asemel inimesi liialdatud rohepöörde ja juhuelektriga.

Allolevas Neivelti postitus:

Eelmisel aastal oli sündis lapsi alla 11 tuhande. Sellel aastal on Eestis sünde umbes 10 tuhat. 2008. aastal sündis 16 tuhat last. Sadakond aastat tagasi tuli Eestis lapsi ilmale kolm korda rohkem kui praegu.

Sellised arengud tähendavad, et 2030. aastal läheb esimesse klassi kolmandiku võrra vähem lapsi kui on viimastel aastatel. Hiiumaal tähendaks see kolm klassitäit esimese klassi lapsi. Põlvamaal, Läänemaal ja Valgamaal kaheksat.

Niipalju kestlikkusest. Päris kestlikkusest.

Samal ajal on Eesti riik "kestlikkuse" nimel öelnud, et 2030 tuleb taastuvat elektrit toota sama palju kui riigis tarbitakse. Sellega saab maailmas hakkama vaid seitse riiki ja neil riikidel on selleks hoopis teised looduslikud eeldused. Aga riigikogu on võtnud vastu seaduse, et juhuelekter peab katma sada protsenti energiavajadusest. Mis sellest, et Euroopa Liit on seadnud eesmärgiks 42.5%. Eesti tahab "kestlikkuse" poolest olla eeskujuks teistele riikidele. "Planeet tuleb päästa" ja "ambitsiooni peab olema". Nii räägitakse võimukoridorides.

Aga sellest, et Eesti on seadnud rohkem kui poole mahukama taastuvelektri (täpsemalt juhuelektri) eesmärgi, veel ei piisa. Eesti elektritarbimine peab kasvama kaks korda. Sellise prognoosi on teinud paradoksaalselt kliimaministeerium. Süsteemioperaator Elering on elektritulevikku ennustades oluliselt tagasihoidlikum.

Kliimaministeerium, nagu teada, teeb kõike just "kestlikkuse" nimel.

Kui Eesti võtaks Euroopa Liidus kokkulepitud eesmärgi ja Eleringi prognoosi, siis peaks Eesti juhuelektri võimsused olema neli korda (!!!) väiksemad. Ehk kliimaministeerium tahab "kestlikkuse" huvides investeerida neli korda rohkem kui oleks vaja.

Selle kõige peale otsustatakse "kestlikkuse" nimel maksta rohkem toetusi ettevõtetele ning vähem lastega peredele.

See peab olema unenägu.

Toimetas Karol Kallas