Donald Trump eile Floridas kampaaniakoosolekul. Foto: Mike Segar, Reuters/Scanpix

ÜRO inimõiguste ülemvolinik Zeid Ra'ad al Hussein deklareeris eile, et Donald Trump kujutaks endast USA presidendina globaalset ohtu.

"Kui Donald Trump valituks osutub, siis selle alusel, mis ta juba öelnud on – ja kui ta ei muutu – ma arvan, et pole kahtlust, et ta oleks rahvusvahelisest seisukohast ohtlik," vahendab volinikku TruNews.

"Ma olen alati uskunud, et juhtide kohus on juhtida, ning juhtida viisil, mis on eetiline ja moraalne," ütles al Hussein.

ÜRO inimõiguste ülemvolinik Zeid Ra'ad al-Hussein.
ÜRO inimõiguste ülemvolinik Zeid Ra'ad al-Hussein.

Genfis ajakirjanikele kõnelenud kõrge volinik lisas, et Trump levitab "alandavaid rassilisi ja religioosseid eelarvamusi" ning hoiatas populistliku poliitika populaarsuse eest, mis võib muutuda vägivaldseks.

Üks Donald Trumpi peamisi valimislubadusi on saata riigist välja illegaalsed immigrandid ning kindlustada lekkiv piir Mehhikoga, kustkaudu voolab lakkamatult sisse OTM-e ehk "mittemehhiklasi" (ingl. k. other than Mexicans), keda valitsus veab bussidega teatud linnadesse, mida rahvasuus nimetatakse "varjupaikadeks" (ingl. k. sanctuaries). Tegemist on paikadega, kus on kujunemas välja suured moslemikogukonnad.

Oma viimases kõnes ÜRO üldassambleel USA presidendina pani Barack Hussein Obama ette, et "võimsad rahvad" nagu Ameerika Ühendriigid peaksid andma endid ÜRO alluvusse.

Obama ei lahku oma ametiaja lõppedes Washingtonist ning paljude vaatlejate hinnangul jätkuks võimaliku Hillary Clintoni administratsiooni aastail nende kahe koostööl suund piiride kaotamisele Kanada, USA ja Mehhiko vahelt, millist agendat üritas läbi suruda juba vabariiklasest president George W. Bush.