Imaam Musa al-Kadhimi mošee Bagdadis on šia moslemite üks olulisemaid pühamuid. Pühamu väljaku äärtes asuvad kontorid, kus šia vaimulikud usklikke paari panevad. Foto: Scanpix

Iraagis lokkab prostitutsioon, kus noori tüdrukuid ja naisi müüakse nõndanimetatud "mõnuabieludesse", mis kestavad kohati vaid tunni.

Tüdrukute kaubastamise taga on peamiselt šiia vaimulikud ja seda hoolimata selle praktika riigi poolsest keelustamisest. Ühendkuningriigi ringhäälingu BBC poolt läbi viidud eksperimendi käigus leiti kümme moslemivaimulikku, kes olid mõnuabielu rituaali valmis läbi viima.

Ajutised, isegi vaevalt tunni kestvad, "mõnuabielud" noorte tütarlastega on ühe kleeriku sõnul šaria seadustega lubatud.

Sellisesse mõnuabiellumisahelasse sattunuid tüdrukuid kasutatakse julmalt ära ja mõned neist isegi ei suuda meenutada, mitu korda nad on "abielus" olnud.

Saddam Husseini ajal oli selline varjatud prostitutsioon keelatud, kuid peale 2003. aasta invasiooni hakkas see riigis taas levima. Vastava "religioosse praktikaga" koos kasvas ka šiiidi vaimulike ja -islamiharu populaarsus.

Sõja ja sellega kaasneva vägivalla tõttu jäid paljud tüdrukud koolist eemale ja pidid hakkama pere ülalpidamiseks raha teenima. Kuna paljud sellistest tüdrukutest ei osanud ei lugeda ega kirjutada, siis nende võimalused töö leidmiseks on väga piiratud ja neid on "mõnuabielusid" pakkuvate meeste poolt lihtne ära kasutada.

Säherduste vaimulike poolt paari pandud välkabieludega käib kaasas abieluleping, kus on kirjas selle lõppemise aeg, kuid kui tüdruk lugeda ei oska, ei tea ta sellest ega oma õigustest ise midagi.

Võimude sõnul ei saa nad prostitutsiooni levikut takistada. "Kui naised ei lähe selliste vaimulike peale politseisse kaebama, siis ei saa võimud ka midagi ette võtta," kirjeldasid olukorda ametiisikud.

Mõnel juhul käituvad mõnuabielusid vahendavad vaimulikud sutenööride moodi, koostades tüdrukutest ja naistest piltidega katalooge ning neid nii oma klientidele pakkudes.

On olnud juhtumeid, kus on mõnuabiellu on saadetud üheksa-aastane tütarlaps.

Toimetas Karol Kallas