Foto: Scanpix

USA suurimat üsasisese lapsetapu agentuuri Planned Parenthood ja teiste abordikliinikute tegevust maksumaksjate rahast enam ei toetata, mille tulemusena need kaotasid kuuskümmend miljonit dollarit.

Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi administratsioon esitas nõndanimetatud X õigusakti (Title X) paranduse, millega keelati Planned Parenthoodi ja sarnaste organisatsioonide maksuvahenditest rahastamine, juhul kui need ei eralda oma abordiäri teistest teenustest. Eraldamise all mõeldakse nii eraldi äriühinguid-kliinikuid kui "füüsilist eraldatust", vahendab Neon Nettle.

Seaduseparandus sai USA tervishoiu ja sotsiaalteenuste ministeeriumis (Department of Health and Human Services) valmis 2019. aasta märtsiks, kuid see kaevati Planned Parenthoodi poolt ühte kõige progressiivsemasse San Franciscos asuvasse apellatsioonikohtusse.

Kohus andis õiguse Trumpile ja seadus jõustus osaliselt 2019. aasta juulikuus. Füüsilise eralduse nõue peab olema täidetud käesoleva aasta märtsiks.

Seaduseparanduse tulemusena kaotasid Planned Parenthood ja teised sarnased abordiagentuurid 60 miljonit dollarit.

Parandatud seaduse tulemusena on X õigusakti vahenditest keelatud rahastada aborti kui pereplaneerimise vahendit, selle reklaamimist, sellele viitamist ja selle teostamist.

Toimetas Karol Kallas