Foto: Piqsels

Eesti 200 ridades Johanna-Maria Lehtme arvelt riigikokku pääsenud Züleyxa Izmailova leiab, et keskmine Eesti inimene sööb liha kaks korda rohkem kui tohiks ja see on probleem. Selle vastu aitab lihamaks.

Kui keskmine eestlane sööks nädalas sada grammi punast ja 300–400 grammi valget liha, siis väheneks Eesti keskkonnajalajälg tervelt viis protsenti, väidab arenguseire keskus.

Sada grammi punast liha on üks keskmise suurusega kotlett.

Izmailova leiab Eesti Rahvusringhäälingu ajakirjanikule Madis Hindrele antud intervjuus: "Me sööme liha kaks korda rohkem, kui kasulik ja tarvis oleks. 

Kui Hindre küsis Izmailovalt sellise arvamuse peale: "Kas riik peaks siin tegema mingisuguse konkreetsema sammu, muutma liha söömise kallimaks ja juurikate söömise odavamaks?" 

Ee-kahesajaline vastas kõhklemata "Jah. Seni on meie valitsusparteide seisukoht olnud, et käibemaksuerisusi erinevatele toodetele pigem ei soosita. Ma ise olen küll selle poolt, et lihatarbimise vähendamist ja tervisliku toidu tarbimise edendamist võiks ka maksudega soodustada."

Samuti soovitas Izmailova liha tarbimise vähendamiseks suuremat lihavastast "positiivset" inimeste ajupesu.

Lisaks liha kõrgemale maksustamisele kavatseb Kaja Kallase valitsus hakata inimesi "nügima tervislikuma ja väikese jalajälje suunas". 

Covidi ajal nügis Eesti valitsus teadlaskonna heakskiidul, nii rämeda represseerimise kui premeerimise kaudu, inimesi ennast süstima. 

Toimetas Karol Kallas