Saksamaa Toitumisühing kirjutab kokku uusi toitumisjuhiseid ja need näevad ette, et sakslased peaksid loomulikust lihast pea täielikult loobuma.
Loodava "toidustrateegia" ametkondlikust dokumendist selgub, et sakslased võiksid päevas tarbida vaid kümme grammi liha. Mis tähendab ligikaudu ühte [tänavatoidu] karrivorsti kuus elik umbes poolt Mortadella vorstiviilu, vahendab Bild.
Esimese hooga on tavakodaniku jaoks tegemist ainult soovitusega, kuid toitlustusasutused peavad Saksamaa Toitumisühingu (Die Deutsche Gesellschaft für Ernährung; DGE) eeskirju järgima, kui soovivad DGE sertifikaati. Viimane näitab toidukoha "tervislikkust".
Sakslased söövad päevas keskmiselt 19 grammi linnuliha, 40 grammi punast liha ja 50 grammi töödeldud liha. Seda on päeva kohta 109 ja nädalas 763 grammi.
Seni on DGE soovitanud süüa nädalas mitte üle 600 grammi liha.
Väidetavalt on uute DGE soovituse taga "jätkusuutlikkus" ehk toidu tootmiseks kulunud CO2 hulga vähendamine.
Soovitused lisatakse Saksamaa rohelise põllumajandusministri Cem Özdemiri poolt uude toitumisstrageegiasse juba käesoleval aastal ja neist saab ametlik programm.
Arvutused näitavad, et kui sakslased vähendaksid tänast lihatarbimist poole võrra, viiks see riigi ainult protsendi võrra kliimaeesmärkidele lähemale.
Toimetas Karol Kallas