Donald Trump filmis Üksinda kodus 2 Pilt: 20th Century Fox

Kanada Rahvusringhääling CBC näitas teise jõulupüha õhtul filmi "Üksinda kodus 2: Kadunud New Yorkis". Väidetava ajapuuduse tõttu lõigati nimetatud, 1992. aastal valminud ekraaniteosest välja stseen, milles näidati tänast USA presidenti Donald Trumpi.

Inglise kirjanik George Orwell üllitas 1949. aasta juunis kirjastaja Secker & Warburg juures oma üheksanda ja tema elueal ilmunud viimase raamatu "Tuhat üheksasada kaheksakümmend neli", mille pealkirja kirjutatakse sageli ka numbriga "1984".

Raamat "1984" kirjeldab elu düstoopilises tulevikus, kus valitseb pidev sõjaolukord, häda ja viletsus ning inimeste elu on allutatud Suure Venna totaalsele kontrollile.

Peategelaseks on raamatus Winston Smithi nimeline oma sisemuses Süsteemi vastu mässav hall mees-mutrike, kes töötab Tõeministeeriumi Arhiiviosakonnas. Winstoni ülesandeks on Tõeministeeriumis, ehk Tõminis, ajaloo ümber kirjutamine viisil, et see vastaks Partei käesoleval hetkel valitsevale suunale.

Nagu päris elus Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liidus Suure Juhi Jossif Stalini ajal, said ka Okeaania – kujuteldav riik, milles "1984" tegevus toimub – kõige kõrgematel positsioonidel olevatest inimestest tihti rahvavaenlased ja nad "kadusid" ära.

Smithi üheks ülesandeks oli ajakirjanduse läbitöötamine ja selliste partei vaenlaseks osutunud "kadunud" inimeste ajaloost välja kirjutamine. Uudiste ja muude tekstide ümber kirjutamine, et ei jääks järele vähemadki viidet, et "valed" inimesed kunagi olemas olid.

Filmistuudios 20th Century Fox valminud ja 1992. aasta 20. novembril kinoekraanidele jõudnud filmis, kus peaosa mängib toonane lapstäht Macaulay Culkin ning näha saab staare nagu Joe Pesci ja Daniel Stern, astus üles ka kinnisvaraärimees Donald Trump.

Stseen, mille tegevus toimub toona Trumpile kuulunud peenes New Yorki Plaza hotellis, kestab kümme sekundit. Selles juhatab Donald Trump Kevin McCallisteri (keda kehastab Macaulay Culkin) hotelli fuajeesse.

"Vabandage, kus siin on fuajee," küsib Kevin filmis.

"Koridori mööda edasi ja vasakule," vastab Trump.

Canadian Broadcasting Corporation (CBC) väidab omalt poolt, et nad lõikasid Trumpi "Üksinda kodus 2" filmist välja juba viis aastat tagasi ja tegid seda ainult reklaami tarbeks aja kokku hoidmise huvides ning sellel pole poliitikaga midagi pistmist. Teised allikad, peale CBC enese, ei ole väidet kinnitanud.

Rahulolematus Trumpiga on pulbitsenud tema Ameerika Ühendriikide presidendi ametisse asumisest alates 2017. aastal ja nii nagu seekord, oleks sellised asjad jäänud silma juba toona.

Trump ise paistab CBC Tõmini rolli asumist võtvat huumoriga: "See film ei ole enam endine! (nali)" säutsus USA president 27. detsembril.

Vahetult enne säutsus president tema filmist eemaldamise uudise peale: "Ilmselt Justin T-le ei meeldi väga, et ma panen ta maksma NATO või Kaubanduse [mõeldud on ilmselt Põhja-Ameerika uut USMCA kaubanduslepet] eest!

Donald Trumpi kommentaar säutsuna tema väljalõikamisele "Üksinda kodus 2" filmist. Ekraanitõmmis

USA telekanali OANN saatejuht Jack Posobiec säutsus: "Ärge laske ennast eksitada, nad puhastasid Trumpi stseeni "Üksinda kodunt" välja, kuna see tegi kõige ohtlikumat asja: see näitas teda inimlikust küljest."

CBC-d on viimastel aastatel saatnud tõsised süüdisused, et tegemist on tugevalt vasakpoolse kallutatusega sotsiaalaktivistide propagandakanali, mitte erapooletu meediakanaliga.

Trump on astunud üles kümnetes filmides, teleseriaalides, reklaamides ja muusikavideotes. Filmidest üks tuntumaist, peale "Üksinda kodus 2", kus Trump iseendana üles astub, on "Zoolander".

Toimetas Karol Kallas