Ebaseaduslike sisserändajate mäss Maltal Birzebbugga asulas asuvas Hal Fari sisserändekeskuses 16.04.2020. Foto: Scanpix

Hiljutistest Maltale jõudnud sisserändajatest on ligi 70 protsenti COVID-19 haiged.

Malta terviseministeeriumi kinnitusel olid 65 möödunud nädalal saareriiki saabunud 95-st ebaseaduslikust sisserändajast COVID-19 positiivsed.

Suurem osa viidatud ebaseaduslikest sisserändajatest on pärit Eritreast, Sudaanist ja Marokost, vahendab uudisteportaal Remix.

Sisserändajad päästeti Vahemerelt peale 30-tunnist reisi kui nende paat hakkas lekkima. Maltal paigutati nad Hal Fari kinnipidamisasutusse, mis peale hiljutisi ümberehitustöid mahutab kuni 150 inimest.

Maltale saabunud COVID-19 haigete sisserändajate tõttu väikesaare koroonahaigete arv hoobilt kolmekordistus. Enne haigeid sisserändajaid oli pisikeses, alla poole miljoni elanikuga, saareriigis ainut 34 nakatunut. Tänaseks on COVID-19 tõttu Maltal surnud üheksa inimest.

Tervishoiuministeeriumi sõnul pannakse kõik saarele saabuvad immigrandid kaheks nädalaks karantiini ja kõiki testitakse. Need, kes on haiged, isoleeritakse ja ülejäänud peavad ettenähtud aja karantiinis olema ning neid testitakse korduvalt.

COVD-19 kriisi tipus sulges Malta kõik oma sadamad, sealhulgas sisserändajate päästelaevadele kartes, et need võivad saarele tuua suurema haiguspuhangu. Tänaseks on riik oma sadamad taas avanud.

Toimetas Karol Kallas