Lady Gaga MTV aasta esineja auhinda vastu võtmas 30.08.2020. Foto: Scanpix

Tuntud levimuusik Lady Gaga esines ajakirjale Billboard antud pikemas intervjuus rabava avaldusega väites, et kõik inimesed, kes on ilmale tulnud Ameerika Ühendriikides, on täis topitud valge ülemvõimluse ideoloogiat.

Levilaulik kinnitas ajakirjale, et ta toetab kõiges sotsiaalse õigluse aktivismi ning ta loodab, et see muutub veelgi ägedamaks, vahendab Breitbart.

Gaga sõnul üritab ta õppida juurde [õigeid] asju ja unustada [paljud] asjad, millega ta on pidanud oma elu jooksul kokku puutuma.

"Kui sa sünnid sellesse riiki, siis me kõik joome valge ülemvõimluse mürki," kuulutas meelelahutaja Billboardile. "Minu elus on käimas protsess, kus ma püüan ühekorraga nii õppida kui ära unustada asju, mida mulle on minu elu jooksul õpetatud."

Grammy'isid ja Oscareid võitnud avaliku elu tegelane võrdles sotsiaalset õiguslust kirjaoskusega ja avaldas lisaks lootust, et sotsiaalse õigluse aktivism muutub senisest veelgi "valjemaks".

"Sotsiaalne õiglus ei ole just kirjaoskus, see on elustiil. Mida sa arvad musta ruudu [BLM-i toetamise märk sotsiaalmeedias] postitamisest? Ma leian, et kõigil on musta ruudu suhtes erinevad tunded. Kas ma mõtlen, et on olemas selline asi nagu aktivism esinemise pärast? Jah. Kas ma mõtlen, et olemas tõeline aktivism, mis on väga tähtis ja vajalik? Jah. Kas ma usun, et mustad elud loevad? Jah. Kas ma usun, et see [liikumine] muutub veelgi valjemaks? Jah. Kas see peaks minu arust veelgi valjemaks muutuma? Jah," rääkis Gaga.

Samal ajal mõistis Gaga hukka aktivismi ainult esinemise ja oma aktivismi vooruslikkuse kuvamise (virtue signaling) pärast. "Ma näitan näpuga neile Lindsey'idele: tüdrukutele, kes käivad meeleavaldustel ainult selle pärast, et teha endast pilte "vaadake, ma avaldan meelt."

Meelelahutaja rääkis samuti, et ta ei lisa sotsiaalse õigluse aktivismi elemente oma esinemistele ainult selle näitamise pärast. "Kas ma teeksin seda, et näidata oma esinemisi kuidagi olulisemana? Absoluutselt mitte. Ma teeksin seda selle pärast, et minu esinemine ajaks õiget asja. Ma teeksin seda selle pärast, et minu esinemised oleksid head."

Juunis esines Gaga avaldusega YouTube'is, milles kuulutas, et "Ameerika rassistlikest seemnetest on sirgunud puud, millel kasvavad eelarvamuste oksad ning rõhumise lehed. Nende puude väärastunud juured on ennast kaevanud sügavale mulda." 

Mais ründas Gaga president Donald Trumpi, süüdistades teda "rassismis".

Meelelahutaja kirjutas, et president Trump "ei paku midagi muud kui rumalust ja eelarvamusi ning teeb seda ajal kui musti elusid tapetakse. Me teame juba tema ametisse asumisest alates, et ta on loll ja rassist. Ta toidab süsteemi, mis on juurdunud rassismi ja rassistlikku tegevusse ning me kõik näeme, mis täna on toimumas."

Toimetas Karol Kallas