Valge Maja. Foto: Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi esmaspäevase korralduse kohaselt tuleb föderaalhooneid ehitades edaspidi eelistada klassikalisi arhitektuuristiile ning võtta eesmärgiks ilu. Modernistlikke hooneid samas otseselt ära ei keelatud, kirjutab Bloomberg.

Klassikalise ehk traditsioonilise arhitektuurina tuuakse korralduses välja muuhulgas neoklassikaline, art déco ning beaux-arts stiil.

Valge Maja hinnangul eelistab valdav enamus ameeriklasi traditsioonilisi hooneid. USAs viimastel aastakümnetel kerkinud modernistlikud föderaalhooned pole aga selgelt äratuntavad ning ei mõju tõsiseltvõetavatena.

Trumpi administratsioon on korralduse teksti juba mitu kuud kirjutanud. Esialgne kavand, mis oleks modernismi täielikult keelustanud, mõisteti hukka USA arhitektide liidu poolt, kelle hinnangul peaks arhitektuur muuhulgas kaitsma "sõna- ja mõttevabadust, mis on demokraatiale vajalikud".

Trumpi korralduses märgitakse, et juba USA varajased riigimehed võtsid föderaalhoonete rajamisel eeskuju antiiksest Ateenast ning Roomast. Klassikaline arhitektuur pidi looma visuaalse sideme USA ning antiiksete demokraatiate ideaalide vahel.

1950ndatel alustati aga massiliselt modernistlike hoonete rajamist. 1962. aastal sai modernism ametlikuks disainivooluks – nähti ette, et rajada tuleb "kaasaegseid" hooneid.

Edaspidi peab enne iga uue hoone ehitamist kaasama ka kohalikke elanikke ning hoone tulevasi töötajaid. Juba praegu on kahe uue föderaalhoone ehitushangetes rõhutatud, et oodatakse traditsioonilist disaini, kui pole just erilist põhjust modernismi harrastada. Korraldus käsib arvestada ka tavainimeste esteetilist maitset, mitte lähtuda vaid arhitektuurimaailma eliidi eelistustest.

Toimetas Jaanus Vogelberg