Mariupol 10.03.2022. Foto: Scanpix

Sotsiaalvõrkude Facebook ja Instagram emaettevõte Meta teatas neljapäeval 10. märtsil, et lubab teatud riikides seoses Ukraina sõjaga kutsuda oma keskkondades üles vägivallale Vene sõdurite vastu.

Tegemist on olulise kõrvalekaldega muidu väga rangest Meta vihakõne keelu poliitikast, vahendab Reuters.

Samuti lubab Facebook (FB) postitada Venemaa presidendi Valdimir Putini või Valgevene presidendi Alaksandr Łukašenka tapmise üleskutseid, selgub sotsiaalvõrkude sisu moderaatoritele saadetud juhistest.

"Kuna Venemaa tungis Ukrainasse, oleme me ajutiselt lubanud teha poliitilisi avaldusi, mis tavajuhul oleksid meie vägivallakõne reeglite vastu. Näiteks on lubatud postitused laadis "surm Venemaa sissetungijatele". Jätkuvalt ei luba me teha usutavaid üleskutseid vägivallale Venemaa tsiviilelanike vastu," kirjutas Meta kõneisik pöördumises. 

Samuti lubatakse üleskutsed riigijuhtide tapmiseks, kui nendega ei kaasne teiste sihtmärkide ründamist ja/või neis ei ole usutavalt välja toodud vähemalt kahte usutavuse indikaatorit, nagu seda on näiteks meetod ja aeg, kirjutatakse ühes juhiste e-kirjas.

Uudise peale pöördus Washingtoni Venemaa saatkond Ameerika Ühendriikide valitsuse poole ja nõudis, et see lõpetaks koheselt Meta "ekstremistlikud tegevused".

Oma viha Vene vägede ja Venemaa ning Valgevene riigijuhtide vastu tohivad sotsiaalvõrgustikes välja elada Armeenia, Aserbaidžaani, Eesti, Gruusia, Ungari, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Venemaa, Slovakkia ja Ukraina elanikud.

Märtsi esimesel nädalal tõkestas Venemaa juurdepääsu Facebookile ja Twitterile tuues ettekäändeks, et Venemaa meediakanalid heideti neist võrgustikest välja.

Lisaks tohib nüüd Facebookis kiita äärmusparempoolsuses süüdistatud Azovi pataljoni, mis varem oli keelatud.

Toimetas Karol Kallas