Giorgia Meloni valimiste järgsel pressikonverentsil, 26.09.2022. Foto: Scanpix

Itaalia valimistel saavutas selge võidu paremat ilmavaadet esindava partei Itaalia Vennad juht Giorgia Meloni, kellest on saamas riigi esimene naispeaminister.

Meloni juhitud paremkoalitsioon, kuhu kuuluvad Matteo Salvini Liiga (Lega) ja Silvio Berlusconi Itaalia Jõud (Forza Italia, Forza), saavutas turvalise enamuse nii 400-kohalises Saadikutekojas kui 200-kohalises Senatis, vahendab BBC. 

Kui viimaseid hääli loetakse veel kokku, ennustavad küsitlused, et 400-kohalises Saadikutekojas saab Meloni valitsusliit 227–257 ja 200-kohalises Senatis 111–131 kohta, mis peaks tagama Itaaliale üle pika aja tegutsemisvõimelise valitsuse.

Progressistliku meedia ja ekspertide klassi arvamuse kohaselt on tegemist kõige parempoolsema valitsusega peale teist maailmasõda.

Kuna Itaalia on Euroopa Liidu suuruselt kolmas valitsus ja Meloni on lubanud võimu Brüsseli bürokraatide käest itaallastele tagasi anda, siis on tema edu põhjustanud EL pahemäärmusliku nomenklatuuri seas märgatava paanika.

Itaalia Vennad (Fratelli d'Italia, FdI) saavad eelduste kohaselt kuni 26 protsendi valijate hääled. 

Samas on Itaalias presidendil õigus otsustada, kellest saab järgmine valitsusjuht, ja see võib võtta aega. 

Progressiusulises meedias levitatav narratiiv väidab, et Meloni on paremäärmuslane, kuna FdI juured on 2. maailmasõja järgses Benito Mussolini poliitilist nägemust esindavas post-fašismis. Partei ilmselt mängis ka ise sellise lähenemisega kui kasutas valimistel sümbolina Itaalia lipuvärvides igavest tuld. Mussolini juhitud fašistlik liikumine ei olnud siiski parempoolne, vaid kuulus sotsialistide sekka.

Valimiskampaania alguses sõnastas Meloni oma partei eesmärgid: "Jah loomulikule perekonnale, ei LGBT lobile, jah seksuaalsele identiteedile, ei sooideoloogiale … ei islamistlikule vägivallale, jah turvalistele piiridele, ei massisisserändele … ei suurele rahvusvahelisele rahavõimule … ei Brüsseli bürokraatidele!"

Eelduste kohaselt saab Meloni suurim konkurent mõõdukate ja vasakpoolsete koalitsioon 26 protsenti valijate häältest. Demokraatliku partei esindaja Debora Serracchiani sõnul on tegemist Itaalia jaoks kurva õhtuga. Tema sõnul said parempoolsed enamuse küll parlamendis, kuid mitte riigis.

Valimas käis ainult 63,82 protsenti valijatest, mida on võrreldes eelmiste valimistega pea 10 protsenti vähem.

Meloni soovib vaadata üle Euroopa Liiduga 200 miljardi eurose Covidi-järgse toetusraha saamiseks sõlmitud lepingud, kuna energiakriis on muutunud olukorda.

Itaalia analüütikute sõnul Meloni siiski Euroopa Liidu paati kõigutama ei hakka ja keskendub pigem teistele poliitikatele, nagu LGBT propaganda, massisisseränne ja muud sarnased.

Itaalia ajakirjanikud Thomas Fazi ja Paolo Cornetti leiavad samas, et Meloni mängib parempoolset, kuid on siiski pigem Euroopa Liidu marionett. Nende sõnul pole Itaalia enam demokraatia, vaid Euroopa Liidu impeeriumi ripats, kus kõiki poliitikaid kontrollivad Euroopa Komisjon ja Euroopa Keskpank ning Meloni teab väga hästi, et Euroopa Liidule, eriti selle majanduspoliitikatele vastu hakkamine põhjustab Itaalias tõenäoliselt kaose. Fazi ja Cornetti soovitavad enne hõiskamist siiski vaadata, mis juhtuma hakkab.

Toimetas Karol Kallas