EKRE fraktsiooni esimees Henn Põlluaas. Foto: Uued Uudised

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) parlamendisaadik Henn Põlluaas kirjutab, et tal on väga häbi peaminister Kaja Kallase (Reformierakond) puudulike Eesti-Soome ajaloo teadmiste pärast. Nimelt oli peaminister oma Soomes peetud kõnes teatanud, et soomepoisid tulid meile Vabadussõjas appi, kuigi tegelikkuses läksid soomepoisid hoopis Soomele appi võitluses Punaarmee vastu Talve- ja Jätkusõjas.

"Eile helistati mulle Soomest ja küsiti, kas teie peaminister Kaja Kallas üldse ajalugu tunneb. Selgus, et ta oli oma kõnes teatanud, et soomepoisid tulid meile Vabadussõjas appi ja Talve-Jätkusõjas läksid Eesti vabatahtlikud Soomele appi. Väga omapärane, uudne ja täiesti paikapidamatu väide!" kirjutas Põlluaas sotsiaalmeedias ning lisas, et Soome uudised näitasid seda mitmeid kordi.

"Need, kellel elementaarnegi ajalootundmine olemas, teavad, et soomepoisid olidki just needsamad Eesti vabatahtlikud, kes 1943-1944 läksid Soomele appi pealetungiva Punaarmee ja meie põlisvaenlase vastu sõdima [tegelikult osalesid soomepoisid juba ka Talvesõjas, mis algas 1939. aastal – toim]. Just neid kutsuti ja kutsutakse ka täna ühtemoodi soomepoisteks nii Soomes kui Eestis. Kokku oli neid ca 3500 meest, kellest ligi 2000 tuli augustis 1944 Eestisse tagasi võitlema Eesti vabaduse eest. Juba nende esimene lahing Tartu rindel, Pilkas, oli legendaarne ja neil õnnestus venelased Emajõe taha tagasi lüüa," selgitas Põlluaas.

"Vabadussõjas tuli Eestisse umbes sama palju Soome vabatahtlikke, kellest meil oli suur abi ja meil on tõesti auvõlg nende ees. Neid pole aga iialgi soomepoisteks kutsutud," lisas Põlluaas. "Nende toel õnnestus taganemine pöörata vastupealetungiks ja punased Eesti piiridest välja lüüa. Igatahes siiras tänu neile! Seda auvõlga meie poisid Soomet aidates hiljem väärikalt tasusidki."

Põlluaas küsib, et kuidas on võimalik sellised üldtuntud asjad segi ja sassi ajada? "Kui Kallas ka tahtis tänada soomlasi nende abi eest, siis tegelikult rääkis ta ainult eestlastest nii Vabadussõjas kui II Maailmasõjas. Kokkuvõttes oli tegemist äärmiselt rumala ja peab ütlema ka harimatu puterdamisega. Kallase soomlastest võõrustajad muidugi oma viisakuses ei teinud sellest avalikult numbrit, kuid tema piinlikku fopaad pandi tähele ja jäeti meelde."

Põlluaas leiab, et kui peaminister ise ajalugu ei tunne ega viitsi enne oma visiiti Eesti-Soome ajaloo ühiseid ja olulisi episoode endale selgeks teha, siis ei tasu sellistel teemadel ka sõna võtta, ammugi endale kõnekirjutajaks täiesti asjatundmatuid inimesi palgata. "Lihtsalt häbi on meie Soome sõprade ja kolleegide ees. Väga häbi," nendib ta lõpetuseks.

Toimetas Martin Vaher