Kontinentidevaheline ballistiline rakett Minuteman III Foto: Scanpix

USA õhujõud vallandasid päevapealt riigi suurima tuumarelvade baasi 6 ohvitseri, andmata sealjuures detailseid selgitusi sammu taga peituvatest põhjustest. 

Põhja-Dakotas asuv Minot õhujõudude baas on ainus tuumabaas Ameerika Ühendriikides, mis hõlmab endas kahte USA tuumatriaadi kolmest komponendist – strateegilisi tuumapommitajaid ning kontinentidevahelisi ballistilisi rakette. Kõik teised tuumarelvaga varustatud baasid keskenduvad vaid ühe tuumatriaadi komponendi – tuumapommitajate, mandritevaheliste ballistiliste rakettide või allveelaeva põhiste ballistiliste rakettide – teenistuses hoidmisele. 

Kolonel Gregory Mayer, kes juhtis Minot õhuvägede baasi 5. missioonide toetuse gruppi ning major Jonathan Welch, kes käsutas 5. logistilise valmisoleku eskadrilli, vallandati koos nelja alluvaga päevapealt. Õhujõud ei selgitanud vallandamise otsust detailsemalt, tuues põhjuseks üksnes "usalduse kaotuse" ohvitseride juhtimisvõimetesse. 

"Antud kaadriotsus oli tarvilik selleks, et tagada ka edaspidi riigi tuumavõimekusega formatsioonide kõrge tase," lausus 8. õhuväe ülem kindralmajor Andrew Gebara napilt. Õhujõudude pressiesindajad keeldusid kommenteerimast, kas vallandatud ohvitsere ootab ees distsiplinaarmenetlus. 

Vallandatud Meyeri alluvuses oli üle 1900 õhuväelase, kelle hallata on B-52H tüüpi tuumapommitajad ning Minuteman-III klassi ballistilised raketid. 

Minoti õhujõudude baas on olnud korduvalt skandaalidest puudutatud. Lähiajaloos on esinenud intsidente, kus raketiväelased on jäänud korduvalt vahele kontrolltestide võltsimise, tuumarelvade väärkäitlemise, ebaprofessionaalse käitumise ning narkootikumide tarvitamisega. 

Toimetas Adrian Bachmann