Uus maksutõusukoalitsioon Foto: Scanpix

Eesti Kinnisvarafirmade Liit ja Eesti Ehitusettevõtjate Liit saatsid rahandusministrile ehk valitsuses valdkonna eest vastutavale pöördumise, milles tuuakse esile uue valitsuse plaanitava maksutõusu negatiivsed mõjud.

„Juhime tähelepanu, et maksumuudatust ei tohiks käesoleval juhul rakendada kiirustades. Meie hinnangul on praegune ajatelg sedavõrd olulise maksumuudatuse tegemiseks liiga ootamatu ning olulisi negatiivseid tagajärgi tekitav. Tuleb arvestada, et paljud ettevõtted ja inimesed ei ole veel taastunud ligi kolm aastat kestnud erinevatest kriisidest, mille tekkimine ja mõjude ulatus on olnud väljapool nende mõjusfääri," seisab pöördumises, vahendab Postimees.

„Ei saa pidada õigeks, et maksukohustusi kehtestav õigusakt võetakse vastu ning avaldatakse vahetult enne selle jõustumist. Sellele vaatamata on meile jõudnud teave, et maksumuudatuste vastuvõtmist kavandatakse riigikogus juba enne jaanipäeva. See tähendab, et seadus tahetakse vastu võtta põhjendamatult kiirustades ilma korrektse mõjuanalüüsita," märgitakse pöördumises ja juhitakse tähelepanu sellele, et maksutõus puudutab kõiki Eesti inimesi ja ettevõtjaid. 

Liidud tõdevad, et maksutõus muudab kallimaks elamuarenduse projektid ja lõpptooted, kaudselt tõusevad ka järelturu hinnad ning see kõik toimub juba praegu toimuva inflatsiooni raames. Liidud nendivad, et maksutõusu tõttu võivad ehitus- ja kinnisvaraettevõtjad kanda olulist majanduslikku kahju, mis efektina mõjub ka teistesse majandusvaldkondadesse. 

Toimetas René Allik