Ameerika Ühendriikides on kombeks enne suuremaid torme, üleujutusi ja muid probleeme poed toidust ja esmatarbekaupadest tühjaks osta. Pildil Houstoni lähedal asuva toidupoe riiulid 2017. aastal piirkonda tabanud orkaan Harvey ajal. Keskel on vegan toidud. Foto: internetimeem

Teadusajakirjas Lancet avaldatud uuringus tuvastati, et ülitöödeldud vegantoidu söömine võib suurendada võimalust surra mõne südamehaiguse kätte.

Uuringus vaadeldi Ühendkuningriigi 118 000 kesk- ja vanemaealist (40- kuni 69-aastast) elanikku ning leiti, et taimepõhised toitumisviisid kaitsevad südant – aga seda ainult juhul kui tegemist taimede algsel kujul söömisega, vahendab Telegraph.

Uuringus leiti, et puhta, mitte ülitöödeldud, taimse toidu tarbimise suurendamine kümne protsendi võrra tõi kaasa 20 protsendi võrra südmehaigustesse suremise vähenemise. 

Samas ülitöödeldud taimse toidu söömine on seoses 12 protsenti suurema südamehaigustesse suremusega.

Kui taimepõhised ülitöödeldud toiduained asendati pähklite, puu- ja juurviljade ning teiste looduslike toiduainetega, siis vähenes oht elust lahkuda mõne südamehaiguse põhjusel 15 protsenti. Südamehaiguste tekkimise oht vähenes seitsme protsendi võrra.

Uuringus mainitud "ülitöödeldud taimepõhised toiduained" on nõndanimetatud vegan-burgerid, vegan-vorstid ja teised liha asendajad, vaakumpakendis küpsetised ning ülessoojendatavad valmistoidud.  Uuringu läbi viinud teadlased kinnitavad, et kui ülitöödeldud taimseid toiduaineid reklaamitakse sageli "tervislikena", siis nende päris elu tervisetulemused osutavad siiski kaasnevale märksa halvemale tervisele.

Teadustöö juhtivteadlase Fernanda Rauber selgitas: "Toidulisandid ja tööstusliku toidutootmise käigus tekkinud reostumine sellistes toiduainetes võib põhjustada oksüdatiivset stressi ja põletikke, mis suurendab ohumäärasid. Inimesed, kes lähevad üle taimepõhisele toidule, peaksid enne toidu valimist mõtlema, milline on toidu töötlusaste."

Teadlaste sõnul peaks vaatama üle tervisliku toitumise soovitused ja korjama neist välja kõik ülitöödeldud toidud.

Ultratöödeldud toitude hulka kuuluvad muuhulgas vaakumpakendisse pakitud küpsetised ja suupisted, kihisevad joogid, magusad küpsised ja mikrolaineahju valmistoidud. Sellistes toiduainetes on sageli toiduvärve, emulgaatoreid, maitseaineid ja teisi lisandeid. Reeglina on need suure energiasisaldusega, neis on palju suhkrut, küllastunud rasvasid ja soola, kuid puuduvad vitamiinid ning kiudained. Selliseid toiduained toodavad peamiselt suured toidutööstused.

Selle üle, kas täisterajahust küpsetatud leib kuulub ülitöödeldud toiduainete hulka, teadlased alles peavad aru.

Teadlased rõhutavad, et kui mõni toit või jook on taimepõhine, ei tähenda see automaatselt, et see oleks tervislik.

Teadustööd rahastas Maailma Vähiuuringute Fond.

Toimetas Karol Kallas