Foto: Piqsels

Kui NATO Euroopa liitlased on suuremas osas ühel meelel, et Ukraina tee NATO-sse on kindel, siis Ameerika Ühendriigid ja Saksamaa pole sellises väljavaates sugugi nii kindlad.

Ameerika Ühendriikide ja Saksamaa valitsused soovivad NATO-ga ühinemise asemel jagada Ukrainale lubadusi, et riiki peetakse liitlaseks ning toetatakse sõjaliselt edaspidigi, vahendab Telegraph

Üheksandal juulil toimub Washingtonis NATO tippkohtumine. Teatud osa sõjalise liidu riikidest, mille hulgas on Ühendkuningriik, soovisid kohtumise lõppdokumenti panna kirja, et Ukraina teelt NATO-sse "pole võimalik tagasi pöörata".    

Ameerika Ühendriigid soovivad "tagasipööramatu teekonna" asendada "hästi valgustatud sillaga", mille juures ei märgita, kas ja millal Ukrainast võiks saada NATO liige.

2023. aastal Vilniuses toimunud NATO tippkohtumisel lepiti kokku, et "Ukraina tulevik on NATO-s".

NATO allikate sõnul lubatakse Ukrainale Washingtonis rohkem abi, kuid NATO-ga liitumise osas mingeid tähtaegu ei lubata.

Ukrainale heidetakse samuti ette, seda muuhulgas Joe Bideni suu läbi, et riik on NATO jaoks liiga korrumpeerunud.

Põhjusena, miks Ukrainale NATO-ga liitumist ei lubata, tuuakse välja hirm, et see tirib sõjalise ühenduse täiemahulisse sõtta Venemaaga.

Volodõmõr Želenskõi nimetab lääneriikide nõudmisi, mille kohaselt peab Ukraina enne NATO-sse astumist oma riigis mõned asjad korda sättima "ennekuulmatuks ja absurdseks".

Toimetas Karol Kallas