Ukraina ja Hiina Rahvavabariigi välisministrid Dmõtro Kuleba ja Wang Yi Foto: Hiina RV välisministeerium

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kohtus 24. juulil Guangzhous Hiina Rahvavabariigi välisministri Wang Yi'iga. Teemadeks olid Ukraina sõda, viljaeksport, uus siiditee, kahe riigi suhted üldisemalt ja maailmakord.

Välisministrite kohtumisel kõne all olnud teemadest andis aru Hiina RV välisministeeriumi kõneisik Mao Ning. Hiina pool teatas Kulebale, et Ukraina kriisi saab ära lahendada ainult läbirääkimiste laua taga, milleks neil on olemas suurepärane ja läbimõeldud tegevuskava. Hiinlased tunnistasid siiski, et tingimused rahukõneluste alustamiseks ei ole hetkel veel "küpsed", kuid lubasid nendeni jõudmiseks "mängida konstruktiivset rolli".

Kuleba kiitis Hiina RV suurepärasust ja kinnitas, et Ukraina toetab Hiina Vabariigi küsimuses Hiina Rahvavabariiki ja järgib "ühe Hiina" poliitikat. Samuti kiitis Kuleba Hiina Rahvavabariigi suurepärast tööd rahu ja rahvusvahelise korra tagamisel. Ukraina peab Hiina RV vaateid maailma asjadele väga oluliseks ja suhtub Hiina RV rahuplaani äärmiselt tõsiselt.

Kuleba kinnitas, et Ukraina soovib alustada rahuläbirääkimisi Venemaaga. Rahuläbirääkimised peavad olema mõistuspärased, sisulised ja suunatud õiglase ning kestva rahu saavutamisele.

Ameerika Ühendriigid, mis on sõjas Venemaaga Ukraina suurim toetaja, on Hiina Vabariigi ja Hiina Rahvavabariigi suhete küsimuses Ukrainaga täpselt vastupidisel seisukohal ja lubanud esimest kaitsta "lõpuni". Nagu Ukrainatki.

Volodõmõr Zelenskõi kinnitas 23. juulil, et Ukraina soovib rahu "nii kiiresti kui võimalik, et mitte kaotada rohkem elusid".

Toimetas Karol Kallas