Foto: bigstockphoto.com

Poola abordivastane katoliiklik Ordo Iurise Õiguskultuuri Instituut (lühidalt Ordo Iuris) rõõmustab küll liberaalse valitsuse abordieelnõu tagasilükkamise üle, kuid tuletab samas meelde, et Poola parlament jätkab tööd teiste abordiprojektide elluviimise nimel, mis on vastuolus Poola põhiseadusega ning mis viiksid paratamatult tuhandete Poola laste sünnieelse tapmiseni.

Poola Vabariigi parlament lükkas enamushääletusega tagasi eelnõu, mis oleks dekriminaliseerinud sündimata laste tapmise abordi teel. Tänu sellele, et parlamendisaadikud asetasid oma veendumused kõrgemale poliitilistest lõhedest ning samuti tänu kiriku ühehäälsele seisukohale ja ühiskonna erakorralisele mobiliseerimisele ebaõnnestus seadusandlik rünnak põhiseaduse poolt (artiklis 38) tagatud elu kaitse vastu, mida omakorda toetab Poola Põhiseadusliku Tribunali poolt kehtestatud kohtupraktika ning mis tuleneb inimese loomupärasest, võõrandamatust ja puutumatust väärikusest (Poola põhiseaduse artikkel 30).

Iga abordieelnõu nurjamine annab hoogu juurde protsessile, mille eesmärgiks on tõsta elu õigusliku kaitsmise taset Poolas, mis on väldanud juba 31 aastat ning mille sihiks on iga lapse jaoks vajalik võrdne õiguslik kaitse nii enne kui ka pärast sündi. See kehtib samuti kriminaalõiguse tasandil.

[Selle] hääletuse tulemust tuleks eelkõige näha Poola seismisena elu tsivilisatsiooni poolel, mis dikteerib, et poliitiline autoriteet peaks seisma kõige nõrgemate ja kõige suuremate abivajajate poolel.

See on samuti täiendav samm ÜRO inimõiguste deklaratsioonis ja lapse õiguste konventsioonis määratletud kohustuse täitmise suunas, mis tuletavad meile meelde, et "laps vajab oma füüsilise ja vaimse ebaküpsuse tõttu erilist kaitset ja hoolt, kaasa arvatud seaduslik kaitse nii enne kui ka pärast sündi".

Sel viisil täiustatakse seadusega antud õiguslikku sanktsiooni fundamentaalsele ja üldinimlikule moraaliprintsiibile "Sa ei tohi tappa!".

Samal ajal ei tohi unustada, et Poola parlament töötab endiselt teiste abordiprojektide kallal, mis on vastuolus Poola põhiseadusega, mis ründavad ülaltoodud printsiipe ning mille läbisurumine viiks paratamatult tuhandete laste surmani, kirjeldamatute isiklike tragöödiateni paljude kodanike jaoks ning meie rahva moraalse allakäiguni, rääkimata Poola niigi dramaatilise demograafilise kollapsi süvenemisest.

Seetõttu kutsume me üles nende eelnõude autoreid, parlamendiliikmeid ja senaatoreid, võtma neid tagasi või neid hääletusel koheselt tagasi lükkama. Samuti kutsume üles Poola Vabariigi presidenti vetostama iga eelnõu, mis vähendaks Poolas elu kaitsmise taset.

Ühtlasi kutsume me üles kõiki võimukandjaid, Poola Vabariigi parlamendi enamust ning kõiki saadikuid ja senaatoreid, suunama seadusandlike pingutusi ja riigi poliitikat mitte laste tapmisele abordi teel, vaid tõhusa ja täieliku õigusliku kaitse andmisele elule ning Poola põhiseaduse artiklis 71 sisalduva põhiseadusliku kohustuse õiglasele ja süstemaatilisele täitmisele.

Nimelt sätestab põhiseaduse artikkel 71, et "keerulises materiaalses ja sotsiaalses olukorras olevatel peredel, eriti paljulapselistel ja mitteterviklikel perekondadel, on õigus avaliku võimu kandjate erilisele toetusele" ning "emal on enne ja pärast sünnitamist õigus avaliku võimu kandjate erilisele toetusele".

Elu ja Perekonna Keskus

Ordo Iurise Õiguskultuuri Instituut

Piotr Skarga Kristliku Kultuuri Ühing

Abordivastane ja pereväärtuste eest seisev Ordo Iurise Õiguskultuuri Instituut on sõltumatu õigusorganisatsioon, mis on registreeritud sihtasutusena Poolas. See koondab akadeemikuid ja juriste eesmärgiga edendada õiguskultuuri, mis põhineks austusel inimväärikuse ja inimõiguste vastu. Ordo Iuris püüdleb oma eesmärkide poole läbi uurimistöö ja muude akadeemiliste tegevuste ning samuti läbi huvikaitse ja kohtuvaidluste.

Artikli poolakeelne originaalversioon avaldati Ordo Iurise kodulehel. Teksti inglise keelne tõlge avaldati väljaandes LifeSiteNews.

Inglise keelest tõlkis Martin Vaher.