Richard Dawkins Pilt: X-i ekraanitõmmis

Evolutsioonibioloog Richard Dawkins teatas sotsiaalmeedias 10. augustil, et Facebook kustutas ilma ette hoiatamata ja selgituseta tema konto. Eeldatavalt oli põhjuseks tema seisukoht, et mehi ei tohiks lubada olümpial naistega poksima.

Facebooki tsensuuri paljastas Dawkins X-is ja kinnitas, et talle ei öeldud, miks seda tehti. Käesoleva uudise kirjutamise ajaks on Dawkinsi FB konto taastatud. 

10. ja 11. augustil näitas FB bioloogi konto asemel järgnevat pilti.

Allikas: ZeroHedge

Dawkins kirjutas X-is:

"Kogu minu @Facebook konto on kustutatud, arvatavalt selle pärast (ilma ühegi põhjenduseta), et ma säutsusin, et poksijad, kes on geneetiliselt mehed, nagu seda on Imane Khalif (tema XY [kromosoome] keegi ei vaidlusta), ei peaks naistega olümpial võitlema. Loomulikult on minu arvamus avatud tsiviliseeritud arutelule. Aga nii otsene tsensuur?"

My entire @facebook account has been deleted, seemingly (no reason given) because I tweeted that genetically male boxers such as Imane Khalif (XY undisputed) should not fight women in Olympics. Of course my opinion is open to civilised argument. But outright censorship?

— Richard Dawkins (@RichardDawkins) August 10, 2024

Dawkins mõtles "säutsumise" all eeldatavalt ikkagi FB postitust, mitte X-i "säutsu".  

Tänavuse Pariisi olümpia üheks mõistusevastasemaks osaks on kahe mehe lubamine naiste poksimatšidele, kes mõlemad klobisid kõik vastased läbi ja võitsid oma kaalukategooriates kuldmedalid.

Rahvusvaheline Poksiliit ei lubanud kumbagi neist, alžeerlast Imane Khelifi ja Hiina Vabariiki esindavat Lin Yu-tingi, 2023. aastal maailma poksi meistrivõistlustel naistega poksima, kuna nad ei läbinud sootesti. Poksiliidu sõnul on neil naiste ees liiga suured füüsilised eelised.

Ilmselt tegi Dawkins Facebookiga mingi kokkuleppe, sest tema uuesti ülal olevalt kontolt ei leia naisi peksvate meesolümpiavõitjate kohta ühtegi postitust. Samuti on kustutatud eelpool osutatud X-i säuts. Küll aga leiab Dawkinsi kontolt järgmised üldlevinud ilmavõrgumeemid (Dawkins on sõna "meem" üldisesse käibesse tooja):

Esimene ennast mehena teadvustav biloogiline gepard võitis Pariisi olümpial Lichtensteinile kulla.
Ennast jalgratturina teadvustav mootorrattur võitis Tour de France'i.

83-aastane Dawkins korraldab septembris ja oktoobri alguses Põhja-Ameerikas oma elu viimase kõnekoosolekute tuuri.

Toimetas Karol Kallas