Ükraina sõdur Foto: Scanpix

Mitmed Ukraina ja lääne allikaid kinnitavad, et 50–70 protsenti Ukraina uutest rindele jõudvatest sõduritest ei pea rivis vastu kauem kui ainult mõne päeva.

Financial Times (FT) avaldas 27. septembril ülevaate olukorrast Ukraina sõjas, mis kannab pealkirja "Ukraina uued jalaväelased kangestuvad Venemaa rünnaku peale".

"Puudulik väljaõpe, läbipõlemine ja sõdurite üha kasvav vanus mõjutavad peale jõulisemat värbamist sõdurite ellujäämisvõimet lahinguväljal," kirjutatakse artikli sissejuhatuses. 

FT reportaaži vahendab Poola väljaanne Do Rzeczy, millest selgub, et rindele jõudes elavad kauem kui ainult mõne päeva 50 ja halvemal juhul ainult 30 protsenti vastvärvatud sõduritest.

Põhjuseks tuuakse sõdurite olematu motivatsioon ja kalduvus paanikale. Samal ajal kannavad korraliku väljaõppe ja kogemustega lahinguüksused suuri kaotuseid, mille tõttu sõltub Ukraina armee üha rohkem vastvärvatud sõduritest, kelle lahinguvõimekus on piiratud.

Väljaõppestandardid on väidetavalt nii nirud, et mõned rindele saadetud uued sõdurid ei oska isegi relva õigesti käes hoida. Lisaks tähendab asjaolu, et Ukrainas pole enam nooremapoolseid mehi, keda rindele saata, seda, et uute sõdurite keskmiseks vanuseks on 45 aastat.

FT ülevaadet kinnitab käesoleva aasta veebruaris ametisse nimetatud Ukraina vägede ülemjuhataja Oleksandr Sõrskõi, kelle sõnul on valdav, et värvatud sõdurid ei saa lahingutegevuseks vajalikku väljaõpet. Ta kurtis, et sõdureid on aega välja õpetada ainult kaks kuud. Mitme teise allika sõnul on see aeg veelgi lühem. Samamoodi kurtis ülemjuhataja, et Venemaa poole tehnoloogiline võimekus käib Ukraina poolest kõrgelt üle.

Lõuna-Korea sõjasündmusi kajastava väljaande Military Watch Magazine – mida lääne "faktikontrollid" peavad liiga parempoolsekssõnul on niru väljaõpe viimase kahe aasta jooksul Ukraina vägede jaoks läbivaks probleemiks. Samuti kirjutas Wall Street Journal (WSJ) 2023. aasta keskel, et Ukraina armee värbab majanduslikult vaeseid maamehi, varustab nad Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liidu ajast pärit relvade ja vormidega ning saadab nad rindele ainult kahepäevase väljaõppe järel.

Kui mõned värvatud kurtsid, et vajavad paremat väljaõpet, oli üks seersant neile selle peale vastanud "Bakhmut õpetab teid", millega viitas toonasele sõjasündmuste keskel olevale rindelinnale. WSJ vahendas samuti toonast Ukraina poole ettekäänet sellisele olukorrale, et halva väljaõppega sõdureid peab rindele saatma, kuna parema lääne väljaõppe ja relvastusega brigaade läheb vaja peatselt algavas suurpealetungis. 

Olukord on paraku siiski selline, et kõik vasturünnakud on Ukraina poole kaotuseid ainult suurendanud ja selle väed sõltuvad sõjas järjest enam vastvärvatutest. Rindele on väidetavalt saadetud isegi vange, sealhulgas narkokaupmehi ja mõrvareid, kellele makstakse sõdimise kuus 2500–2750 eurot tasu.

Kõrge Poltava piirkonna värbamisohvitser, kolonelleitnant Vitalii Berežnõi avaldas 2023. aasta 15. septembril, et Ukraina väed kannavad tohutuid kaotusi.

"Sajast inimesest, kes ühinesid vägedega aasta tagasi, on elu ja tervise juures vaid kümme kuni kakskümmend. Ülejäänud on kas surnud, haavatud või invaliidid," väitis ta.

Endine Ukraina suursaadik Ühendkuningriigis Vadim Prõstaiko rääkis käesoleva aasta aprillis: "Alates sõja algusest on meie [Ukraina] poliitika olnud, et kaotustest ei räägita. Kui sõda on läbi, siis me tunnistame neid. Minu hinnangul on see kohutav number."

Toimetas Karol Kallas