Foto: BigStockPhoto

Euroopa Kohus otsustas 4. oktoobril, et vorstis ja kotletis ei pea olema liha ning "vorstiks" ja "kotletiks" võib nimetada lihasaaduste kõrval ülitöödeldud taimeproteiinidest ja lisaainetest valmistatud lihasarnaseid vegan-tooteid.

Euroopa Kohtu kohtunikud otsustasid, et kui pole tegemist kaitstud kaubamärgi või piirkonna nimega, siis Euroopa Liidu riikidel pole õigust keelata ettevõtetel toota ja müüa taimepõhiseid "vorste", "praelõike" ja "sinke", vahendab Politico.

Prantsusmaa valitsus keelas ülitöödeldud taimsete liha moodi toodete nimetamise näiteks "singiks" ja "steigiks". Prantsusmaa lobiühendus Protéines France ja California ettevõte Beyond Meat kaebasid Prantsusmaa kohtusse ja Euroopa Kohus langetas otsuse nende kasuks.

Kohtu otsuse kohaselt on ülitöödeldud ainetest toodetud liha meenutavaid tooteid õigus nimetada üldiste lihatoodete nimedega (vorst, kotlett, sink jne).

Liikmesriigid tohivad selliste toodete müüki kohtu otsuse kohaselt sekkuda siis, kui on tegemist tarbijate eksitamisega.

Ülitöödeldud toiduained, nagu näiteks külmutatud valmistoidud, teatud vorstid ja krõbuskid, margariin ning vegan-"liha", on tervisele ohtlikud.

Kohtuotsusega saab tutvuda siin.

Toimetas Karol Kallas