Foto: Piqsels

Ameerika Ühendriikide California osariigi föderaalkohtunik otsustas 24. septembril, et fluoriidi joogiveele lisamine kujutab lastele ebamõistlikku ohtu.

Ameerika Ühendriikides on tavaline, et kohalike omavalitsuste veevärgid lisavad joogiveele fluoriidi. California osariigi föderaalkohtu hinnangul on tase, millisel määral antud ainet tavaliselt vette lisatakse, lastele ohtlik, vahendab Reuters.

Fluoriidi lisatakse Ameerika Ühendriikides vette alates 1945. aastast ja ettekäändel, et see aitab ära hoida hambakaariese tekkimise. Mitmed vabaühendused ja terviseorganisatsioonid on pikka aega väitnud, et fluoriid kahjustab laste arenevaid ajusid, mis võib vähendada nende vaimset võimekust (IQ) mõne punkti võrra.

"Teaduskirjandus kinnitab suure kindlusega, et oht on olemas: fluoriid on seotud laste madalama IQ-ga," kirjutab demokraadist presidendi Barack Obama poolt ametisse nimetatud kohtunik Edward Chen otsuses. 

Ameerika Ühendriikide keskkonnaagentuur (EPA) kinnitab, kelle vastu oli kohtuasi suunatud, et nad vaatavad otsuse üle ja otsustavad peale seda, kas see väärib edasikaebamist. 

Fluoreeritud vett, tasemega 0,7 milligrammi fluoriidi liitri kohta, tarbib hinnanguliselt 200 miljonit ameeriklast. Fluoriidi lisamine joogivette on omavalitsustele vabatahtlik. 

Peale kohtuostust on vette fluoriidi lisamine peatanud mitu omavalitsust, kus elab kokku üle poole miljoni inimese.

Erinevalt Ameerika Ühendriikidest Euroopas fluoriidi vette ei lisata. Eestis leidub fluoriidi märkimisväärsetes kohgustes mitmete piirkondade põhjavees.

Toimetas Karol Kallas