Donald Trump. Foto: Scanpix

Donald Trump lubas tühistada paljud president Bideni "roheenergia" meetmed seoses heitkoguste minimeerimise ja fossiilkütustel töötavate elektrijaamade sulgemisega, kiirendades samal ajal „sadade uute elektrijaamade" avamist. 

Valituks osutumise korral „peatab Trump kohe esimesel päeval kõik Bideni poliitikad, mis moonutavad energiaturge, piiravad tarbijate valikuvõimalusi ja tõstavad kodanike kulusid," lausus David Bernhardt, kes teenis Trumpi administratsioonis siseministri ametis. 

Trumpi administratsioon kiirendaks ka energiaprojektide heakskiitmist ja „annaks rohelise tule sadade uute elektrijaamade rajamisele," väitis Bernhardt, nimetamata samas üksikasju selle kohta, millist energiat uued elektrijaamad täpsemalt kasutaksid.

President Bideni presidentuuri ajal kinnitas USA keskkonnakaitseamet (EPA) uued eeskirjad elektrijaamade heitkoguste vähendamise kohta, mis sunniksid söeküttel ning gaasiküttel töötavaid elektrijaamu likvideerima suurema osa oma süsinikdioksiidi heitmetest.

EPA jättis juba olemasolevad gaasiküttel töötavad elektrijaamad välja uuest määrusest, mis kohustab jõujaamu paigaldama süsinikdioksiidi kogumise süsteemid korstnatele, et vähendada sedasi heitkoguseid. Tegemist oli ühe kõige vastuolulisema küsimusega uute eeskirjade koostamise käigus.

Trump on oma presidendivalimiste kampaania käigus andnud märku, et tema administratsioon toetaks ka uute fossiilkütuste maardlate arendamist ja uusi fossilkütustel põhinevaid elektrijaamu, anulleerides samas mitmeid "rohelise energia" direktiive, mida Bideni administratsioon on viimase nelja aasta jooksul kehtestanud. 

Toimetas Adrian Bachmann