Elon Musk koos miljoni dollari võitja Kristine Fishelliga Pittsburghi kampaaniaüritusel, 20.10.2024 Foto: Scanpix

Elon Muski asutatud America PAC loosib kuni valimisteni iga päev välja miljon dollarit Ameerika Ühendriikide võtmeosariikides elavate inimeste vahel, kes allkirjastavad USA põhiseadust toetava avalduse.

Ameerika Ühendriikide presidendivalimiste päev on viiendal novembril. Musk asutas käesoleva aasta maikuus vabariiklaste ja presidendikandidaat Donald Trumpi toetuseks poliitilise sihtfondi America PAC. Poliitilised sihtfondid (PAC-id ja Super PAC-id) on Ameerika Ühendriikidele eripärased rahastud, mis tohivad poliitikuid toetada kas väikeses mahus (PAC, aastas 15K$) või mitte üldse (Super PAC), küll aga võivad need edendada maailmavaateid piiramata mahus summadega. Seetõttu on just viimastest saanud Ameerika Ühendriikides väga olulised poliitilised tööriistad.

Muski petitsiooni sisuks on sõnavabaduse ja relvakandmise õigus. 19. oktoobril Pennsylvania osariigi pealinnas Folsomis peetud kõnekoosolekul teatas üks maailma rikkamaid inimesi, et America PAC-i põhiseaduse toetusavalduse allkirjastajate vahel, kes elavad kaalukeele osariikides, loositakse igal päeval, kuni viienda novembrini, välja miljon dollarit.

Enamuses jagunevad Ameerika Ühendriikide osariigid kas vabariiklaste või demokraatide osariikideks, kus pea presidendikandidaadi isikust sõltumata võidab valijamehed endale vastava partei esindaja. Kaalukeele osariigid on sellised, kus valijad pole kahe suure partei vahel kindlalt jagunenud ja nende osariikide valijamehed on võimalik endale võita mõlemal parteil. 2024. aasta Ameerika Ühendriikide presidendivalimiste "kaalukeele-" elik "võtmeosariikideks" on Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Põhja-Carolina, Pennsylvania ja Wisconsin.

20. oktoobril kirjutas Musk sotsiaalmeedias:

"Tänasest kuni viienda novembrini annab @America PAC igal päeval miljon dollarit ühele kaalukeele osariigi elanikule, kes allkirjastas meie sõnavabaduse ja relvakandmise õiguse toetusavalduse.

Meie sooviks on, et kõik kaalukeele osariikide elanikud kuuleksid sellest [allkirjade kogumisest] ja ma eeldan, et selline [raha loosimine] tagab, et inimesed saavad sellest teada." 

"Esimene ja teine põhiseaduse parandus tagavad sõnavabaduse ja õiguse kanda relvi. Andes oma allkirja, ma kinnitan oma toetust esimesele ja teisele põhiseaduse parandusele," kirjutatakse America PAC-i pöördumises. 

Esimene miljon loositi välja Folsomi koosolekul ja selle võitis kuulajate hulgas olev John Dreheri nimeline meesterahavas.

Kokku loosib America PAC välja 17 miljonit dollarit. Kommentaatorite sõnul on Muski põhiseaduse toetamise petitsiooni loterii suurepärane reklaamitegu, sest kui America PAC oleks pidanud oma petitsiooni tuvustamiseks reklaami ostma ja soovinud sellele samasugust ulatust, siis oleks see läinud maksma märksa rohkem. Muski loteriist  kirjutavad ja räägivad sisuliselt kõik meediakanalid.

America PAC tegeleb peamiselt valijate registreerimise ja inimesi valima utsitamisega.

Musk on veendunud, et kui eelolevad presidendivalimised peaks võitma Kamala Harris, siis on need viimased Ameerika Ühendriikide vabad valimised. Demokraadid kavatsevad kümnetele miljonitele ebaseaduslikele sisserändajatele anda kodakondsuse, sokutada nad elama kaalukeele- ja vabariiklaste osariikidesse eesmärgiga pöörata need valimistel demokraatide kasuks, mille tulemusel tabab Ameerika Ühendriike pikaks ajaks uusliberaalsete demokraatide ainuvõim.

Samuti arvab ta Trumpi atentaadikatse kohta, et teda on üritatud ära tappa mitu korda, kuna see on ohuks süvariigile ja ühispartei niiditõmbajatele. Kuna Harris on "masina" marionett, siis tema küttimisel pole Muski sõnul mitte mingisugust mõtet.

Musk on ametlike valimiskomisjonile esitatud aruannete kohaselt ise America PAC-i panustanud 75 miljonit dollarit.

Trump sõnul saab Muskist valitsuse tõhususe ameti (Department of Government Efficiency; DOGE) juht. Musk on lubanud, et ta teeb seda tööd tasuta.

Toimetas Karol Kallas