Foto: Piqsels

Reformierakonna rahandusministri Jürgen Ligi sõnul on loomulik kui kõrged maksud ajavad veerandi ettevõtetest pankrotti ja kümned või sajad tuhanded inimesed jäävad töötuks.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liikmed esitasid 16. septembril uusliberaalist rahandusminister Ligile arupärimise seoses maksutõusudega. 

Kaheksa EKRE sadikurühma liikme poolt "maailma parimale rahandusministrile" esitatud küsimuste hulgas sooviti teada: "Millistest andmetest lähtudes eeldate, et Eesti ettevõtjad suudavad järgmiseks aastaks plaanitavate täiendavate maksutõusudega toime tulla?"

Küsimusi esitles (17:40) 21. oktoobril riigikogule EKRE saadik Siim Pohlak, kes osutas muuhulgas: "Lisaks on Eesti väikeste ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon (EVEA) ennustanud, et ligemale 25% väikestest ja keskmistest ettevõtetest võib maksutõusude tagajärjel tegevuse lõpetada või pankrotti minna." 

Reformierakonna rahandusminister Ligi vastas:

"Kõigepealt ma ei nõustu muidugi selle dramaatilise olukorrakirjeldusega, mis siin kõlas, kuidas saabuvad maksukaos ja suured pankrotid. Iseenesest väikesed ettevõtted, nende keskmine eluiga on paar aastat, see ei ole midagi ebaloomulikku, kui veerand läheb pankrotti. Kui seda maksutõusude kaela ajada, siis tuletan meelde, et maksutõusudest on reaalselt realiseerunud või ellu saanud ainult kõige ohutum, see on käibemaksu tõus. Hinnale ta mõjub 1,66% ja mitte rohkem. Aga OECD hinnangul on see majandusele mõjult neutraalne maks, arvestades, et makse tuleb koguda, et riik toimiks."

Väikesed ja keskmised ettevõtted on Euroopa Liidu määratluse kohaselt sellised, kus töötab kuni 250 inimest. 2022. aastal, mis on statistikaameti poolt esitatud viimane selline number, töötas väike- ja keskmise suurusega ettevõtetes Eestis kokku ligi nelisada tuhat inimest (390 266).

Samal aastal tegutses Eestis kokku 144 449 ettevõtet, kus töötas 484 668 inimest. 

Neli viiendikku Eesti inimestest töötab väikestes või keskmise suurusega ettevõtetes. EVEA sõnul võib tänase Eesti Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatide ja Eesti 200 valitsuse maksupoliitika tõttu veerand sellistest ettevõtetest oma tegevuse lõpetada.

Osutatud andmeid otse jagades töötute arvu ennustada ei saa, kuid on võimalik, et lähiaastail jääb Eestis lisaks töötuks kuni sada tuhat inimest.

Septembris oli registreerituid töötuid 47 276 inimest. Tööl mitte käivate tööealiste inimeste arv on kuskil kuuekümne tuhande juures.  

Töötuks jäävate inimeste number võib olla sajast tuhandest veelgi suurem, kuna nii kõrgete elektrihindade kui maksutõusude tõttu sulgevad tootmisi või lähevad pankrotti just suurema töötajate arvuga ettevõtted. 

Toimetas Karol Kallas