Rootsi korvett patrullimas Stockholmi saarestikus, 20. oktoober 2014. Foto: Anders Wiklund, TT News Agency/Reuters/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles Rootsit külastades, et allianss suurendab oma kohalolekut Euroopa põhjaosas seoses kasvava ohuga Venemaa suunalt ning tema tegevusega Ukraina piiride muutmisel.

"NATO ei otsi vastuseisu Venemaaga. Tahame vältida pingete eskaleerumist ning uut külma sõda. Püüdleme koostöö ja dialoogi poole, ent see peab põhinema vastastikusel lugupidamisel," ütles Stoltenberg. "NATO on suurendanud oma kohalolekut Läänemere piirkonnas ja Balti riikides vastumeetmena Venemaa tegevusele. Koostöö võib põhineda ka tugeval kaitsepoliitikal ning ma ei näe siin vastuolu poliitilise dialoogiga."

Stoltenberg viibis külalisena 2009. aastal loodud Põhjamaade koostööorganisatsiooni Nordefco (Nordic Defence Cooperation) kohtumisel, millest võtsid osa lisaks selle liikmesriikidele Rootsile, Norrale, Taanile, Islandile ja Soomele ka Balti riigid, Poola ning Suurbritannia. Kõneluste põhiteemaks on Venemaa kohalolek regioonis.

Eelmise aasta oktoobris, enne Stoltenbergi visiiti Eestisse, avastati Stockholmi vetes allveelaev, mida on peeti Venemaale kuuluvaks. Vene õhujõud on viimastel kuudel rikkunud korduvalt Soome ja Baltikumi õhupiiri. Nordefco liikmete Rootsi ja Taani luureteenistused on raporteerinud Venemaast kui piirkonna suurimast ohust.

NATO on suurendanud Läänemere regioonis oma merejõude ning Poolas ja Baltikumis asuvate väeüksuste isikkoosseisu. Stoltenberg on rahul Rootsi osalusega NATO välismissioonidel Kosovos ja Afganistanis ning koostöö tihendamiseks on erinevaid võimalusi. NATO peasekretär leiab, et NATO liikmeks saades võiks Rootsi panustada veelgi enam koostöösse, ent ta ei soovi survestada Rootsit valiku tegemisel.