Süürlased tantsimas. Pilt on illustratiivne. Foto: Scanpix

Abikaasa kallal vägivalla tarvitamise eest kriminaalkorras süüdi mõistetud Süüria pagulane Samer Khateb käis projekti "Saame tuttavaks!" raames Viljandis eestlastele dabke-nimelist rahvatantsu õpetamas. Konservatiivse poliitiku Jaak Madisoni hinnangul ei tohiks oma naise peaaegu mõrvanud ja nüüd sallivust jutlustaval kurjategijal Eestis kohta olla.

"Sallivust propageerival üritusel sallivusest rääkiv kurjategija on oma käitumisega ohuks Eesti ühiskonnale ja turvalisusele. Kui inimene on kaasa toonud oma koduriigis levinud harjumused ning vägistanud ja peaaegu mõrvanud oma abikaasa, ei ole tal Eestis kohta. Veel vähem saab olla tema suhtes sallivust," kommenteeris Jaak Madison (EKRE) sotsiaalmeedias, viidates ühtlasi oma artiklile.

Projekti "Saame tuttavaks!" käigus korraldavad MTÜ Eesti Pagulasabi, Johannes Mihkelsoni Keskus ja Ethical Links koos partneritega üle Eesti kokku 45 ühisüritust, kus nn pagulased ja teised uussisserändajad kohtuvad ja sobitavad tutvust kohalike inimestega.

Vabatahtlike "kultuurisaadikute" hulgas oli ka süürlane Samer Khateb. Väljaanne Sakala kirjutab, et iroonilisel kombel on "Saame tuttavaks" reklaamlauseks "Hirmul on suured silmad."

12. novembril 2016 ähvardas Eestist varjupaika saanud Khateb tüli käigus oma abikaasa põlema panna, olles enne naise käed kinni sidunud ja valanud talle peale süttivat vedelikku. Ta mõisteti selle eest kolmeks aastaks vangi. Reaalselt tuli tal vangistuses viibida üks aasta, ülejäänud osas mõisteti vangistus tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Sisserändajate lõimimisega tegelev Nastja Pertšjonok selgitas, et vägivaldse pagulase minevik, mille eest on ta kriminaalkorras karistatud ja vanglas istunud, ei takista tal vabatahtlikuna kultuuritegevuses osaleda, mis on oluline sotsiaalset rehabilitatsiooni silmas pidades. Samuti polevat asjakohane pagulase kriminaalset minevikku meenutada.

Siseminister Andres Anvelt ei pea kriminaalse minevikuga pagulase osalemist lõimumisüritusel siiski õigeks, vaid lubas juhtunu tausta uurida.