Pööramisteraapia reklaam. Kiri plakatil: Ma kahtlesin oma homoseksuaalsuses. Muutus on võimalik. Foto: exodus.to

Saksamaa valitsuses on valminud seaduseelnõu, millega keelatakse ära alla 18-aastaste noorte ja laste homoseksualismist vabanemise teraapiad. Vaimulikke ja psühholooge, kes sellega tegelevad, ootab seaduseelnõu järgi vangistus või rahatrahv. 

Inimesi, kes sellise mõjutamisega – mis teatud juhtudel on saanud nimeks ka LGBT+-lusest ära pööramise teraapia (gay conversion therapy) – tegelevad, olgu siis tegemist vaimulike või psühholoogidega, ähvardab uue seaduse järgi vangistus või rahatrahv, vahendab Deutsche Welle.

Saksamaa avalikult homoseksuaalse terviseministri Jens Spahni sõnul saadab selline seadus olulise sõnumi kõigile, kes maadlevad oma seksuaalsusega: "See kõik on väga tore, millised te olete."

Seaduseelnõu avalikustati esmaspäeval viiendal novembril ja sellega keelatakse ära suurem osa ennast LGBT+-lastena tundvate alla 18-aastaste noorte ning laste nõndanimetatud "pööramisteraapiatest".

Seaduseelnõu keelab ära pea kõik "pööramisteraapiad" ja teeb ainult pisikese möönduse 16-18 aastastele ning täiskasvanutele, kes omal soovil ja täie arusaamise juures võivad otsida piiratud abi.

Pööramisteraapiad keelatakse ära ka siis kui inimene soovib seda, aga teda on selleni viidud vale, sunni või ähvardustega.

Seaduses on tehtud pisikene mööndus 16-18-aastastele, kui terapist suudab tõestada, et noored on võimelised aru saama teraapia mõjudest ja riskidest.

Uue seaduse rikkujaid ähvardab kuni aastane vangistus või rahatrahv.

Seadus ei kehti ekshibitsionistide ja pedofiilide puhul, kelle haigustega võib edaspidigi tegeleda.

Spahni sõnul ei ole LGBT+ inimesed haiged ja neid ei tohi sellisena kohelda.

Ekspertide sõnul osaleb Saksamaal aastas erinevates pööramisteraapiates ligikaudu tuhat inimest. Suurem osa teraapia läbiviijatest on kas vaimulikud või psühhoterapeudid.

Homoseksualismist vabanemise vastased on väitnud, et selliste teraapiate juures on kasutatud elektrišokki ja äärmuslikku mõjutamist ning pööramisteraapia võib põhjustada depressiooni, ärevushäireid ja suurendada enesetapusoovi.

Toimetas Karol Kallas